Τουρκία: Φήμες για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών – Επίσκεψη Σχοινά

Η επόμενη ημέρα, μετά την αναμενόμενη, αλλά με πολλά ρίσκα, απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει κατά μια μονάδα ακόμα τα επιτόκια βάσης, στο 15%, έφερε νέους κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία που έχασε χθες το 3% της αξίας της, αλλά και φήμες για γκρίνιες και μέσα από το κυβερνών κόμμα, για την πολιτική που ακολουθεί, ο Πρόεδρος Ερντογάν

Εκείνος που διαφωνεί με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και Χαρτοφυλακίου Λουτφού Ελβάν, ο οποίος είναι και βουλευτής του ΑΚΡ.

Οι δηλώσεις του, ότι προέχει η μείωση του πληθωρισμού και η σταθερότητα των επιτοκίων, εξόργισε τον Τούρκο Προέδρο, ο οποίος στη Βουλή είπε ότι τα επιτόκια είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα.

«Οι φίλοι μας που υπερασπίζονται τα επιτόκια δεν πρέπει να προσβάλλονται, αλλά δεν μπορώ να περπατήσω μαζί με αυτούς που υπερασπίζονται τα επιτόκια».

Σήμερα πάντως οι κρατικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού για στεγαστικά δάνεια κατά 1,20 -1,29%. Φήμες λένε ότι αναμένεται παραίτηση του υπουργού σύντομα. Το τουρκικό νόμισμα μετά από μια μεγάλη βουτιά που έκανε χθες σήμερα ανέκαμψε κάπως.

Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναφέρει: «Ερντογάν Σταμάτα Τώρα» ενώ η Ακσενέρ, σε δική της ανάρτηση λέει ότι «το κόστος της επιμονής του να κάνει λάθος κινήσεις κόστισε σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας σε 1 ώρα 3000 λίρες.»

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα Μετανάστευσης και Ασφάλειας Μαργαρίτης Σχοινάς και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Ο κ. Σχοινάς, έγινε δεκτός, από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϋλού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, οι διμερείς σχέσεις και οι τρέχουσες εξελίξεις.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος