Το μανιφέστο των Ιταλών Καθολικών γιατρών: Δεν θα σκοτώνουμε

Οι απάνθρωπες πρακτικές δεν πρέπει να συγχέονται με το έλεος, τονίζουν οι Ιταλοί Καθολικοί γιατροί, σε μια έντονη έκκληση κατά της ευθανασίας, που γίνεται σε αυτή τη χώρα. Στο μανιφέστο τους, γράφουν ότι αντί να επιλέγουν ανάμεσα σε μια ζωή που αξίζει περισσότερο ή λιγότερο, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το σύστημα παρηγορητικής φροντίδας και να παρέχεται υποστήριξη στις οικογένειες, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα των ασθενών και οι άρρωστοι αισθάνονται βάρος για την κοινωνία.

Το μανιφέστο της Ένωσης Ιταλών Καθολικών Γιατρών, μας υπενθυμίζει ότι η αποστολή των γιατρών είναι να προστατεύουν τη ζωή και όχι να σκοτώνουν. Γράφουν ξεκάθαρα – δεν θα σκοτώσουμε ούτε θα αποφασίσουμε ποιος πρέπει να ζήσει και ποιος να πεθάνει. Ταυτόχρονα, υποδεικνύουν ότι η υποταγή στην πίεση της πανταχού παρούσας εξύψωσης της προσωπικής ελευθερίας θα σημαίνει συναίνεση στη νίκη της κουλτούρας της ευθανασίας. «Η νομιμοποίηση της ευθανασίας θα σημαίνει το τέλος του πολιτισμού μας», δήλωσε ο πρόεδρος Φίλιπο Μαρία Μπόσσια στο Ραδιόφωνο του Βατικανού.

«Ο γιατρός δεν μπορεί να συμφωνήσει με την κουλτούρα του θανάτου που προωθεί την ευθανασία, η οποία εξευγενίζεται με συνθήματα για έλεος και υποτιθέμενη συμπόνια. Είναι διαφορετικό να αφήνεις κάποιον να πεθάνει όταν τελειώνει η ζωή του και άλλο είναι να τον σκοτώνεις σκόπιμα. Αντί να προωθεί την ευθανασία, η Ιταλία πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας της. Έχουμε κατεστραμμένα και υπερπλήρη νοσοκομεία και έντονη έλλειψη προσωπικού.

Οι ίδιες οι οικογένειες των ασθενών και οι τελικοί ασθενείς  δεν λαμβάνουν επαρκή βοήθεια. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη όταν νιώθουν ότι είναι βάρος στην κοινωνία και την οικογένεια. Όταν αισθανόνται ότι η κοινωνία δεν παραδέχεται την ταλαιπωρία ή αναπηρία, τότε πιστεύουω ότι είναι καλύτερο να τελειώσουν με τον εαυτό τους. Η έλλειψη παρηγορητικής φροντίδας και η αποτυχία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ωθούν τους ανθρώπους να λένε, βοηθήστε με να πεθάνω. Αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σε τέτοιες καταστάσεις, αντί να προσφέρουμε ευθανασία, πρέπει να φέρουμε βοήθεια, τρυφερότητα, εγγύτητα και ένα άγγιγμα αδελφοσύνης», δήλωσε ο  Φίλιπο Μαρία Μπόσσια στο Ραδιόφωνο του Βατικανού.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος