To Κίεβο κάλεσε την Κίνα «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία

Το Κίεβο κάλεσε την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.

«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας προς την Ρωσία και για πιθανή κινεζική βοήθεια ώστε η Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την Παρασκευή συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν «περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Κίνα χορηγήσει υλική υποστήριξη προς την Ρωσία την ώρα που έχει εξαπολύσει βάρβαρη επίθεση κατά των ουκρανικών πόλεων και πολιτών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να διευκρινίσει τα αντίποινα που θα έχει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή η Κίνα.

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μετατόπιση της στάσης των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ διατήρησε την επαμφοτερίζουσα στάση λέγοντας ότι οι ένοπλες συρράξεις «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τονίζοντας ότι «η ουκρανική κρίση δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε».

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος