Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να ενισχύσει τη στρατιωτική προσφορά του στο ΝΑΤΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά του στο ΝΑΤΟ με μια σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη για την ενίσχυση των συνόρων της Ευρώπης ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας. Βρετανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της προσφοράς με το ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα και οι υπουργοί θα συζητήσουν τις στρατιωτικές επιλογές την Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε: «Αυτό το πακέτο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο – δεν θα ανεχτούμε την αποσταθεροποιητική τους δραστηριότητα και θα στεκόμαστε πάντα με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εχθρότητα. «Εάν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής, θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη. Η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέξει το μέλλον της. «Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για να αναπτυχθούν σε όλη την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, διασφαλίζοντας ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα».

Η πιθανή ανάπτυξη θα αφορά στην ενίσχυση των σκανδιναβικών και βαλτικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον αναμένεται να μιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν και να ταξιδέψει στην περιοχή στις αρχές αυτής της εβδομάδας για να μεταδώσει αυτοπροσώπως αυτό το μήνυμα. Ένα δεύτερο ταξίδι για συναντήσεις με ομολόγους-μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζεται για τις αρχές του επόμενου μήνα.

Επίσης έδωσε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να προετοιμαστούν να μεταβούν στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους τους τις επόμενες ημέρες. Θα τους ζητηθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν και να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση..

Ο υπουργός Άμυνας αναμένεται επίσης να ταξιδέψει για να συναντηθεί με τους Συμμάχους αυτή την εβδομάδα στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία εκ μέρους του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τζόνσον ζήτησε επίσης από τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, ναύαρχο Sir Tony Radakin, να παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο αυτήν την Τρίτη για να ενημερώσει τους υπουργούς για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το ΗΒ έχει ήδη περισσότερους από 900 Βρετανούς στρατιωτικούς που εδρεύουν στην Εσθονία, περισσότερους από 100 στην Ουκρανία ως μέρος της Επιχείρησης Orbital, και μια Μοίρα Ελαφριού Ιππικού (θωρακισμένα οχήματα Jackal 2) περίπου 150 ατόμων, έχει αναπτυχθεί στην Πολωνία.

Η Orbital έχει εκπαιδεύσει 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015, ενώ επιπλέον στρατιωτικοί εκπαιδευτές στάλθηκαν στη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα για να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση 2.000 πυραύλων που στάλθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το HMS Prince of Wales βρίσκεται στον Υψηλό Βορρά, ως επικεφαλής της Ναυτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ. Είναι σε ετοιμότητα για να κινηθεί μέσα σε λίγες ώρες σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω οι εντάσεις.

Βρετανία/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος