Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο τέως ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με διαδικτυακό μήνυμα και με φόντο ανθρώπους κάθε ηλικίας, μια έγκυο, αλλά και με το σύνθημα Δύναμη που μας ενώνει, ο κος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα του Προέδρου στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2023.

‘Με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνω ένα ειλικρινές μήνυμα, αλλά και την ξεκάθαρη δική μου υπόσχεση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας”, ανέφερε ο κος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις, τα προβλήματα, αλλά και οι ευκαιρίες, οι αλλαγές που συμβαίνουν σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, απαιτούν μια κυβέρνηση που θα εγγυάται την ενότητα του λαού και τη συνεργασία όλων.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, εάν οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους, θα περιλαμβάνει τους πιο ικανούς, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης και από αυτούς που θα με ψηφίσουν και από εκείνους που δεν θα το πράξουν.

Ο κος Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή αναφορά στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τους πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ μίλησε και όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο, μεταξύ άλλων, την Οικονομία, την Κοινωνία, αλλά και το Κυπριακο. Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να ιδρύσει πολιτικό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του καταβολές, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε στενές και διαχρονικές τις σχέσεις του με τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Και επεσήμανε:

”Το μέλλον της Κύπρου και η ευημερία του λαού μας είναι για μένα αδιαπραγμάτευτες, και μόνο μια κυβέρνηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων μπορεί να την εγγυηθεί.

Οι ηγεμονισμοί, οι αλαζονικές συμπεριφορές και τα διχαστικά κηρύγματα ανήκουν στο παρελθόν και δεν μας αφορούν. Η διακυβέρνηση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας.

Είμαι αποφασισμένος και θα μείνω μακριά από ψευτοδιλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, προσωπικές στρατηγικές και άγονες αντιπαραθέσεις. Δεν θα μιλήσω για συμμαχίες, για συσχετισμούς, για ισορροπίες. Δεν θα καλέσω κανέναν να προεξοφλήσει την ψήφο του. Δεν θα εκβιάσω κανέναν για το πώς θα ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα. Οφείλουμε το σεβασμό στην αντίθετη άποψη αλλά απαιτούμε και το σεβασμό και στη δική μας.

Θα ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο, θα πορευτώ χωρίς να ξεχνώ στιγμή την αφετηρία μου, τις αρχές μου, χωρίς εκπτώσεις και ηθικούς συμβιβασμούς, ανεξαρτήτως του τι και πώς θα με αντιμετωπίσουν, πώς θα μας αντιμετωπίσουν.

Έχω πλήρη συνείδηση, φίλες και φίλοι, ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου προσκρούει σε κατεστημένες συνήθειες και την πεπατημένη. Δεν ήταν, δεν είναι για μένα ο εύκολος δρόμος.

Δεν θα ασχοληθούμε με άσκοπους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους εσάς, σε εμάς! Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι είμαστε σε αυτή την πορεία μαζί.

Μου το είπατε πολλές φορές, όλους αυτούς τους μήνες που συζητάμε, το λέω και εγώ σήμερα: Όλοι μαζί μπορούμε.

Επικεντρωνόμαστε στο διάλογο με το λαό, στα πραγματικά του προβλήματα. Επικεντρωνόμαστε στο πρόγραμμά μας και στις λύσεις που θα μας πάνε μπροστά.

Ήδη, ομάδες ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών επεξεργάζονται το πρόγραμμά μας και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σε κάθε τομέα πολιτικής.

Συνεχίζουμε το διάλογο. Στο επόμενο διάστημα θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων, θεσμικών αξιωματούχων, καθώς και πολιτικών δυνάμεων που συμμερίζονται το δικό μας όραμα. Θα συνεχίσω να σας ακούω όλους. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων των Κυπρίων”.

Καταλήγοντας, ο κος Χριστοδουλίδης, τόνισε:

”Απευθύνομαι σε όλους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ένταξη, την κοινωνική τους αναφορά και την κομματική τους προτίμηση και τους καλώ να αγωνιστούν δίπλα μας, μαζί μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας προσκαλώ να μιλήσουμε για όσα μας ενώνουν, για αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε, ώστε να χτίσουμε μια μεγάλη, πλατιά και δυνατή κοινωνική συμμαχία, που θα φτιάξει την Κύπρο που θέλουμε, την Κύπρο του Αύριο.

Το χρωστάμε στην ιστορία μας, σε εμάς τους ιδίους και – πάνω από όλα – το χρωστάμε στους νέους και στις νέες, στο μέλλον μας. Το χρωστάμε στα δικά μας παιδιά.

Ξεκινάμε μαζί και ξεκινάμε δυνατά, ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς παρωπίδες, πρωταγωνιστές όλοι μας σε ένα μέλλον ευημερίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που παλεύει για την προκοπή του, σε κάθε οικογένεια που χρειάζεται στήριξη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε δημόσιο λειτουργό, σε όλους, και μεταφέρουμε το ξεκάθαρο μήνυμά μας: Κανείς δεν θα μείνει στη γωνιά! Κανείς δεν πρέπει να φοβάται, γιατί όλοι έχουν ρόλο να παίξουν και γιατί όλους τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε δίπλα μας.

Για ένα θέλω να είστε απόλυτα βέβαιοι: Η πολιτική δυναμική που μας οδήγησε σήμερα ως εδώ, γίνεται κάθε μέρα πιο ισχυρή! Το φράγμα του φόβου έσπασε. Το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει. Έχουμε μαζί μας σε αυτή την πορεία, όλους τους πολίτες της Κύπρου. Στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, από την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια, την Καρπασία, στις Κυπριακές παροικίες στο Εξωτερικό: στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στις πόλεις και τα χωριά μας, όπου χτυπάει η καρδιά των Κυπρίων που ξέρουν να αγωνίζονται, να δημιουργούν, να προσφέρουν στον τόπο και την πατρίδα μας.

Προσκαλώ τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, από αύριο και μέχρι τις εκλογές, να βγείτε μπροστά και να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές της ανανέωσης, να μεταφέρετε το μήνυμα της προοπτικής και της ελπίδας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κοινωνική ομάδα, διότι η πραγματική δύναμη, αυτή που μας ενώνει, είστε εσείς.

Σας καλώ μαζί να δώσουμε το μεγάλο αγώνα για την Κύπρο του 21ου αιώνα! Να εργαστούμε μαζί να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, για εμάς και τα παιδιά μας!

Να κάνουμε την Κύπρο μας, ισχυρή και σεβαστή στην Ευρώπη!
Να χτίσουμε μια Κύπρο υπερήφανη, δίκαιη, με αυτοπεποίθηση.
Την Κύπρο της ανάπτυξης.
Την Κύπρο της προοπτικής και της ευημερίας.
Την Κύπρο της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Την Κύπρο του Αύριο.
Την Κύπρο που δικαιωματικά οραματιζόμαστε.
Την ευρωπαϊκή Κύπρο!”

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος