Τετ α τετ Μπάιντεν-Πούτιν: Μπήκαν οι βάσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος

Τυπική και πολιτισμένη ήταν η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης. Οι δύο ηγέτες δεν έγιναν φίλοι αλλά έθεσαν τη βάση για επανάληψη του διαλόγου στο μέλλον. Δείχνοντας αμοιβαίο σεβασμό προώθησαν ο καθένας τα συμφέροντα της χώρας του, χωρίς να περιμένουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους μέσα σε τρεις ώρες.

Η κοινή ανακοίνωση για το στρατηγικό διάλογο, που θα αποτρέψει την πυρηνική σύγκρουση των δύο χωρών ήταν ένα από τα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου. Θα αρχίσουν συνομιλίες και για την κυβερνοασφάλεια, αν και ο Πούτιν δεν παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για καμιά επίθεση χάκερ.

Συμφώνησαν ακόμη ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι πρεσβευτές στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα και ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστολή της αντιπολίτευσης είναι από τα θέματα που εκνεύρισαν τον Ρώσο Πρόεδρο, που δεν ανέφερε καν το όνομα του Ναβάλνι.

Δικαιολογώντας τις δικές του ενέργειες ο Πούτιν είπε ότι θέλει να αποφύγει εικόνες όπως τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των μαύρων και την εξέγερση στο Καπιτώλιο. Άλλο η διαδήλωση και άλλο η εισβολή του απάντησε ο Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες δεν γευμάτισαν μαζί και αναχώρησαν αμέσως μετά τις χωριστές συνεντεύξεις τύπου. Ο Αμερικανός πρόεδρος του έκανε δώρο ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου σαν αυτά που φοράει και ο ίδιος αλλά δεν έχει γίνει γνωστό τι του πρόσφερε ο Ρώσος Πρόεδρος. Η γλώσσα του σώματος δείχνει ότι ο Πούτιν ανυπομονούσε να τελειώσει η συνάντηση.

Στο τέλος της εβδομαδιαίας περιοδείας ο Τζο Μπάιντεν απάντησε με εκνευρισμό στη δημοσιογράφο του CNN που τον ρώτησε γιατί ήταν βέβαιος ότι ο Πούτιν θα αλλάξει συμπεριφορά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απολογήθηκε στη δημοσιογράφο εκφράζοντας το παράπονο ότι πάντα δέχεται αρνητικές ερωτήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος