ertnews.gr

Σχέδιο Πούτιν για κόμβο εφοδιασμού στην Τουρκία – Αξιόπιστη οδός για παράδοση αερίου στην ΕΕ

Την τέταρτη συνάντησή τους, τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου στην Αστάνα του Καζακστάν
13/10 14:48
Σχέδιο Πούτιν για κόμβο εφοδιασμού στην Τουρκία – Αξιόπιστη οδός για παράδοση αερίου στην ΕΕ

AFP PHOTO / HO - TURKISH PRESIDENTIAL PRESS

Την τέταρτη συνάντησή τους, τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανήλθε στη χθεσινή του πρόταση για μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης θάλασσας στην Τουρκία κι από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον πιο αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο για να φτάνει το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν την κατασκευή ενός κόμβου εφοδιασμού στην Τουρκία.

Ακόμη, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να ενισχυθούν και να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και ζήτησε τη συνεργασία της Άγκυρας για τον προσδιορισμό χαμηλών τιμών πώλησης.

Στην πρόταση αυτή του Ρώσου Προέδρου απάντησε ο Ταγίπ Ερντογά. Υπερασπίστηκε τις εμπορικές κινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, μπορεί να ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους, αλλά θα κάνουν ευτυχισμένες τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε παρά τις δυσκολίες στο πεδίο και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της έκτης Σύνοδου κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) που ξεκίνησε στην Αστάνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τις δυο πλευρές της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου. Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών της Κωνσταντινούπολης, που επιτεύχθηκε αυτόν τον Ιούλιο, καθώς η ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι και τα δύο “απτά επιτεύγματα” προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version