Συρία: 3.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα το 2021 – Μείωση σε σχέση με το 2020

Από τη σύγκρουση στη Συρία σκοτώθηκαν 3.746 άνθρωποι το 2021, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον αριθμό να παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν είχε καταγραφεί ο πιο μικρός απολογισμός νεκρών από την αρχή του πολέμου.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 1.505 άμαχοι, εκ των οποίων οι 306 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου.

Αυτός ο απολογισμός είναι μακράν ο χαμηλότερος από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το 2011, και επιβεβαιώνει την πτωτική τάση των τελευταίων ετών: 6.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2020 και 10.000 το 2019.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι νάρκες και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ευθύνονται για 297 θανάτους.

Η Συρία ξεπερνά το Αφγανιστάν στον αριθμό των θυμάτων από χερσαίες νάρκες και υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών, είχε επισημάνει τον Νοέμβριο του Παρατηρητήριο Ναρκών, μια ένωση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η ένταση των συγκρούσεων, που ξεκίνησαν το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας, εξακολουθούν να βομβαρδίζουν σποραδικά την επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η συμφωνία εκεχειρίας που έχει υπογραφεί γίνεται σεβαστή σε γενικές γραμμές.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν περάσει στην παρανομία μετά την πτώση του χαλιφάτου τους το 2019, επίσης διεξάγουν αντάρτικες επιθέσεις στην ανατολική Συρία.

Συνολικά από τον πόλεμο στη Συρία έχουν σκοτωθεί μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο εκτοπισμό πληθυσμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος