Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκ παραδρομής στην ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ – Εννοούσε Σουηδία

Η ουδέτερη Ελβετία βρέθηκε στο ΝΑΤΟ με γλωσσικό και όχι διπλωματικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε και αυτοσαρκάστηκε: «Είπα της Ελβετίας, Θεέ μου. Πραγματικά λαχταρώ πολύ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» είπε και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που γελούσαν, διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι μιλούσε για τη «Σουηδία».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν πριν από την ιστορική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ένα από αυτά τα βήματα ήταν η επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο. Ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Φινλανδός πρόεδρος «πρότεινε να τηλεφωνήσουμε στην κυβέρνηση της Ελβετίας», είπε ο Μπάιντεν, εννοώντας τη Σουηδία.

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν ουδέτερες στρατιωτικά, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Ελβετίας ωστόσο, μιας χώρας που έχει γίνει συνώνυμη της ουδετερότητας, θα αποτελούσε σενάριο διπλωματικής επιστημονικής φαντασίας, μολονότι η χώρα πρόσφατα υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος