Συνέντευξη Μητροπολίτη Ιλαρίωνα: Τι είπε για Βαρθολομαίο, Ελληνική Εκκλησία, κατασχέσεις εκκλησιών στην Ουκρανία

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ιλαρίωνας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Ria Novosti. Εξαιτίας της ανάφλεξης ξανά των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, η συνέντευξή του αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Από τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ξεχωρίζει η αναφορά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο κατηγόρησε εκ νέου για το σχίσμα, συνεχάρη εκείνα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες που παρά τις πιέσεις δεν αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, Σχισματική για τη Μόσχα, ενώ αναφέρθηκε και στους Μητροπολίτες της Ελληνικής και της Κυπριακής Εκκλησίας, που δεν υπάκουσαν στις αποφάσεις των Αρχιεπισκόπων τους.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας με αγωνία μίλησε για τις κατασχέσεις ορθόδοξων εκκλησιών στο Κίεβο, ενώ μίλησε και για πολιτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, «η κατάσταση στον κόσμο της Ορθόδοξης οικογένειας είναι σήμερα κρίσιμη. Η κρίση στον κόσμο της Ορθοδοξίας προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος και η απόκτηση του καθεστώτος της αυτοκεφαλίας δεν επανένωσαν τους Ορθόδοξους της Ουκρανίας, όπως υποσχέθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αντιθέτως, η διαίρεση που υπήρχε σε μια χώρα αρχίζει τώρα να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Παρά την κολοσσιαία πολιτική πίεση από εξωτερικές δυνάμεις, οι περισσότερες τοπικές εκκλησίες αρνούνται να αναγνωρίσουν το ουκρανικό σχίσμα. Ακόμη και σε εκείνες τις λίγες Εκκλησίες όπου οι επικεφαλής αναγνώρισαν τους σχισματικούς: στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια, την Κύπρο, ένα σημαντικό μέρος της ιεραρχίας δεν συμφώνησε με αυτήν την απόφαση, και οι ιεράρχες, ακόμη και εκείνοι που αναγνώρισαν τη νέα «εκκλησία», αποφεύγουν να επικοινωνήσουν με τους σχισματικούς. Με τη σειρά της, η Ρωσική Εκκλησία αναγκάστηκε, όπως απαιτούν οι κανόνες, να τερματίσει την κοινωνία με εκείνους τους Πατριάρχες και τους ιεράρχες που αναγνώρισαν το σχίσμα. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι είναι ο ανώτατος διαιτητής στις διαφορές μεταξύ τοπικών εκκλησιών. Όμως, κατά τη συζήτηση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, δεν μπορεί να ενεργήσει υπό αυτήν την ιδιότητα ή πρόεδρος: είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά του. Nemo judex in causa sua (κανείς δεν είναι δικαστής στην υπόθεσή του), λέει η αρχαία αρχή του ρωμαϊκού νόμου, η οποία εφαρμόζεται πλήρως στον εκκλησιαστικό νόμο».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας δέν έκρυψε την αγωνία του για την κατάσχεση ορθοδόξων ναών στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2014 και το 2019, επί των τελευταίων ημερών του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο γνώρισαν την μεγαλύτερη ακμή της.

Τέλος, ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κατηγόρησε τη Δύση, πως προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, ως μέσου περιορισμού της Ρωσίας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος