Συνεχίζεται η στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη για την καταπολέμηση πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Μετά από αιτήματα από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε να κινητοποιηθούν 14 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, περίπου 1.300 διασώστες και 250 οχήματα.

Μόνο στην Ελλάδα έχουν σταλεί και επιχειρούν 9 αεροπλάνα, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και 200 ​​οχήματα.

Οι τελευταίες προσφορές το Σαββατοκύριακο ήρθαν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, οι οποίες στέλνουν μονάδες πυρόσβεσης εδάφους. Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με μονάδες πυρόσβεσης εδάφους από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία καθώς και αεροπλάνα από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς δήλωσε: «Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης της Ευρώπης καθώς πολλαπλές πυρκαγιές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι απόλυτα αλληλέγγυη με την Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία και Τουρκία, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια για την απτή αλληλεγγύη τους. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους πληγέντες και με τους απεσταλμένους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη των φωτιών».

Επιπλέον, ο δορυφόρος Έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, Copernicus, βοηθά στην παροχή χάρτη εκτίμησης ζημιών των πληγέντων περιοχών στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος