ertnews.gr

Συνάντηση του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δεκτός από το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας έγινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν διμερή θέματα
24/01 23:34
Συνάντηση του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αν και οι χώρες τους έχουν διανύσει μεγάλα χρονικά διαστήματα εντάσεων, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δέχθηκε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ανάκτορα στο Αμάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς η Ιορδανία είναι ο επίσημος θεματοφύλακας των μουσουλμανικών και των χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε την ανάγκη το Ισραήλ να σέβεται το καθεστώς του Τεμένους Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε επίσης την “ανάγκη να γίνεται σεβαστό και να μην αγγίζεται το ιστορικό και νομικό καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών”, που αποτελεί το επίκεντρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών εντάσεων.

Τρίτος ιερότερος χώρος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα και ο πιο ιερός του Ιουδαϊσμού, η Πλατεία των Τζαμιών όπου βρίσκεται το Τέμενος Αλ Άκσα, γνωστή στους εβραίους ως Όρος του Ναού, είναι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος προηγουμένως διετελεσε πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2021, επανήλθε στην εξουσία τον περασμένο μήνα επικεφαλής ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα.

Η σύντομη επίσκεψη στις αρχές Ιανουαρίου του ακροδεξιού υπουργού του για την Εθνική Ασφάλεια Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο σημείο, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version