Συνάντηση εθνικιστών και ακροδεξιών ηγετών στη Βαρσοβία για κοινή στρατηγική στην Ε.Ε.

Οι ηγέτες ευρωπαϊκών εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων συζήτησαν το Σάββατο, στη Βαρσοβία, το ενδεχόμενο κοινών ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρόεδρος του κυβερνώντος Πολωνικού Συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), είναι μεταξύ των ηγετών των 15 συντηρητικών και ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων που συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος, οι συμμετέχοντες δήλωσαν την αντίθεσή τους σε «μια Ευρώπη που κυβερνάται από μια αυτοαποκαλούμενη ελίτ», τονίζοντας ότι «μόνο οι κυρίαρχοι θεσμοί των κρατών έχουν πλήρη δημοκρατική νομιμότητα». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης “στενότερη συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, συμπεριλαμβανομένης της “διεξαγωγής κοινών συναντήσεων και ευθυγράμμισης ψηφοφοριών σε κοινά ζητήματα, όπως η προστασία της κυριαρχίας των κρατών μελών και η τοποθέτηση στην παράνομη μετανάστευση”.

Το κόμμα PiS έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα κόμματα στη Βαρσοβία θέλουν να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης “επανειλημμένων παραβιάσεων των συνθηκών της ΕΕ” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως η δημιουργία ενός μηχανισμού για την αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία παραβιάζουν το «κράτος δικαίου» και απειλούνται επί του παρόντος με την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος