Συμφωνία για διαπραγματεύσεις κυβέρνησης «σηματοδότη» στη Γερμανία

Τα τρία κόμματα νικητές στις τελευταίες εκλογές Σοσιαλδημοκράτες SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι FDP συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία κυβέρνηση συνασπισμού με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν σε κοινό γραπτό κείμενο που αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «πολύ καλό αποτέλεσμα» τη γραπτή συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού και μίλησε για το στόχο του μεγαλύτερου βιομηχανικού εκσυγχρονισμού της χώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, προσφορά κατοικίας, σταθερές συντάξεις.

Στο κείμενο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ και η διασφάλιση των συντάξεων, όπως επίσης και η συμφωνία για ένα δημοσιονομικό χρηματοδοτικό πλαίσιο που αφήνει περιθώριο δημοσίων επενδύσεων παρά τις σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που θέλουν οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι.

«Όλοι έδωσαν και πήραν» για να γίνει η συμφωνία, είπε η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας για έναν συνασπισμό της προόδου και για δεκαετία ανανέωσης της χώρας. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ μίλησε για την μεγαλύτερη ευκαιρία εκσυγχρονισμού της χώρας.

Τα όργανα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Φιλελευθέρων έχουν ήδη ενημερωθεί, οι Πράσινοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως σε ένα «μικρό συνέδριο», την ευρεία κομματική συνδιάσκεψη την Κυριακή.

Και οι τρείς θέλουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα, είπε ο Σολτς.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος