Στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συζητηθεί η απόφαση των Ταλιμπάν που απαγορεύει στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής, ανέφεραν διπλωματικές πηγές χθες Τετάρτη.

Την πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση αυτή ανέλαβαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιαπωνία. Προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 13η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής ανακοινώθηκε από το καθεστώς των Ταλιμπάν την 24η Δεκεμβρίου 2022.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, οι φονταμενταλιστές σουνίτες ανακοίνωναν πως απαγορεύουν «μέχρι νεοτέρας» τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο, είχαν ήδη απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναμένεται να επισκεφθεί το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες για συνομιλίες με αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης.

Μεγάλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, καθώς αδυνατούν να τη συνεχίσουν χωρίς τις εργαζόμενές τους. Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν στα τέλη Δεκεμβρίου την αναστολή μέχρι νεοτέρας «κρίσιμων» προγραμμάτων τους.

Κατά τον ΟΗΕ, το 97% των Αφγανών ζει στη φτώχεια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν και 20 εκατ. άνθρωποι στη χώρα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του οξύ λιμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος