Στα ύψη το θερμόμετρο στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου

ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου με τις προβλέψεις των αναλυτών να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Πριν λίγα λεπτά διαδραματίστηκε ένα ακόμα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, όταν στο ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, κάλεσαν τον Ουκρανό πρέσβη στη Μόσχα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Αιτία στάθηκε το δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της “Ukrainskaya Pravda”, το οποίο επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας, ανέφερε πως κοντά στις κατοικίες των Ρώσων διπλωματών στο Κίεβο, άγνωστα άτομα κόλλησαν αφίσες στις οποίες οι υπάλληλοι της ρωσικής διπλωματικής αποστολής αναγνωρίζουν την Κριμαία ως Ουκρανική.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι αφίσες που είναι γραμμένες στα ουκρανικά και στα ρωσικά λένε ότι οι διπλωμάτες είναι πεπεισμένοι ότι “η Κριμαία είναι η ουκρανική”.

Οι ίδιες αφίσες τοιχοκολλήθηκαν πολύ κοντά και από τις πρεσβείες του Τατζικιστάν, της Μολδαβίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αρμενίας, των ΗΠΑ. της Μεγάλης Βρετανίας, της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν.

Το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε από τον Ουκρανό πρέσβη, η χώρα του να λάβει άμεσα μέτρα για τη διεξοδική έρευνα των προκλήσεων σε βάρος των Ρώσων διπλωματών στο Κίεβο, οι οποίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση από των διατάξεων της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Πέραν του ρωσικού ΥΠΕΞ και η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο έστειλε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για το παραπάνω περιστατικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος