«Στα πρόθυρα η ρωσική εισβολή», δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν – Διπλωματική παράταση από Μακρόν – Πούτιν

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ρωσική εισβολή φτάνει στο μηδέν, είπε πριν από λίγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως μετέδωσε εκτάκτως το γαλλικό πρακτορείο AFP, επισκιάζοντας την χαραμάδα αισιοξοξίας που άφησε η νέα συνάντηση Πούτιν -Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ.

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν Διαφώνησαν έντονα, όπως ανακοίνωσε Γάλλος αξιωματούχος, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας που επικαλέστηκεω«ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου».

Μπλίνκεν: Το σκηνικό εισβολής προετοιμάζουν οι στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι ανησυχεί για τις «άνευ ημερομηνίας λήξεως στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας- Λευκορωσίας που επεκτάθηκαν στη βόρεια Ουκρανία και τις οποίες χαρακτήρισε ως «άλλο ένα σημάδι ότι η Ρωσία προετοιμάζει το σκηνικό για εισβολή», μετά τις επιχειρήσεις «ψευδούς σημαίας» αυτή την εβδομάδα και τη συσσώρευση περισσότερων από 150.000 ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

«Προσέγγισα τον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, για να του απευθύνω έκκληση να συναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το σχέδιο παραμένει, εκτός αν η Ρωσία εισβάλλει στο μεταξύ», είπε ο Μπλίνκεν στην ίδια συνέντευξη. Επιπλέον, είπε στο δίκτυο CBS ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είνει «έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ανά πάσα στιγμή, με οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί να αποτραπεί ο πόλεμος».

Κρεμλίνο: Θα ανάψει σπίθα αν συνεχιστούν οι προβλέψεις της Δύσης για εισβολή

«Οι ημερομηνίες που δίνουν συνεχώς δυτικές χώρες  για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας ότι «η ένταση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία και κάθε απρόοπτο περιστατικό ή  προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις».

Εκρήξεις στο Ντονέτσκ, νέες πληροφορίες για ρωσική επίθεση στις 22/2

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητήθηκαν τρόποιγια άμεση αποκλιμάκωση. «Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος