Σουηδία: Ο Λεβέν προτάθηκε ως πρωθυπουργός, η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί την Τετάρτη

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν θα τεθεί την Τετάρτη υπό την κρίση του κοινοβουλίου για να επιστρέψει και πάλι ως πρωθυπουργός, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής, ο οποίος διεξάγει τις διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής κρίσης.

«Θα υπάρξει μια ψηφοφορία για τη θέση του πρωθυπουργού την Τετάρτη» και «πρότεινα τον Στέφαν Λεβέν», δήλωσε ο Αντρέας Νορλέν, πρόεδρος του κοινοβουλίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη.

Για να γίνει πρωθυπουργός στη Σουηδία, ένας υποψήφιος πρέπει να μην απορριφθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (175 στο 349μελές κοινοβούλιο).

Αυτό μπορεί να είναι πιθανό για τον Στέφαν Λεβέν, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σουηδός πολιτειολόγος Ουλφ Μπγέρελντ. «Υπάρχουν πολλά που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό.

Το σενάριο αυτό άνοιξε για τον Στέφαν Λεβέν μετά τις αποφάσεις του κόμματος της Αριστεράς, από το οποίο ξεκίνησε η πολιτική κρίση, και του κόμματος του Κέντρου, το οποίο έχει ρόλο κλειδί για το σχηματισμό μιας πλειοψηφίας, να μην ψηφίσουν εναντίον και να απόσχουν σε περίπτωση ψηφοφορίας για την ανάδειξη ως πρωθυπουργού του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη.

Όμως μερικές απαιτήσεις του κόμματος του Κέντρου δημιουργούν πλέον πρόβλημα στο οικολογικό κόμμα, το οποίο είναι σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό, επαναφέροντας την αβεβαιότητα.

«Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα, όμως όλοι μπορούν να έχουν κάτι», δήλωσε σήμερα ο Λεβέν.

Αν ψηφιστεί την Τετάρτη πρωθυπουργός, ο Στέφαν Λεβέν κινδυνεύει πάντως να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πολιτική κρίση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, καθώς τότε θα είναι απαραίτητη μια απόλυτη πλειοψηφία.

ΓΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος