Σουηδία: Απροετοίμαστοι οι ηγέτες απέναντι στη «νέα εποχή κινδύνων» για την παγκόσμια ειρήνη

Ζοφερή εικόνα για την μελλοντική κατάσταση ασφαλείας σε διεθνή κλίμακα περιγράφει έκθεσή του Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που κάνει αναφορά σε επικίνδυνο μείγμα κρίσεων, περιβαλλοντικών και ασφάλειας.

Ακόμη μια διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτή τη «νέα εποχή κινδύνων», τονίζει στην έκθεση το ινστιτούτο.

«Το μείγμα είναι τοξικό, βαθύ και ζημιογόνο· και οι θεσμοί με την ισχύ να βρουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, αφυπνίζονται πάρα πολύ αργά», τονίζει στα προλεγόμενα της έκθεσης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Οι κρίσεις που αναφέρονται  σχετίζονται με το περιβάλλον –η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων, η εξάλειψη ειδών– αλληλεπιδρούν με κρίσεις ασφαλείας και άλλες απειλές, όπως για παράδειγμα την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ως παράδειγμα την κατάσταση στη Σομαλία, όπου η μακρά ξηρασία και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, οδηγούν κόσμο στις αγκάλες της τζιχαντιστικής ένοπλης οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ.

Ενώ στην κεντρική Αμερική, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων, η βία και η διαφθορά αυξάνουν τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος