Σολτς προς Πούτιν: Απόσυρση από την Ουκρανία για το «διπλωματικό» τέλος του πολέμου

Array

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ως μέρος μία διπλωματικής λύσης του πολέμου ζήτησε ο γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ωριαία συνομιλία που είχαν το πρωί Σολτς και Πούτιν ήταν εστιασμένη «στον συνεχιζόμενο ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τις συνέπειές του», αναφέρει ανακοίνωση της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Ο Καγκελάριος Σολτς «καταδίκασε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία και τόνισε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία για να διασφαλίσει την αμυντική της ικανότητα έναντι της ρωσικής επιθετικότητας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Καγκελάριος κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο «να αποδεχτεί μια διπλωματική λύση, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων». Μία τέτοια συμφωνία «πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν», τονίζεται στην ανακοίνωση σχετικά.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, ο γερμανός Καγκελάριος και ο ρώσος Πρόεδρος μίλησαν επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι «ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου». Και οι δύο τόνισαν τον σημαντικό ρόλο της πρόσφατα ανανεωμένης συμφωνίας για τα σιτηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάντα ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις», απαντώντας στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπό τον όρο της απόσυρσης από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι η Μόσχα “σίγουρα” δεν είναι έτοιμη να δεχτεί όρο απόσυρσης και μάλιστα πρόσθεσε ότι η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίζουν «τα νέα εδάφη» που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία είναι το εμπόδιο για οποιονδήποτε συμβιβασμό.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος