Σκηνές χάους στην Ουγγαρία-Κατακραυγή για το μαρκάρισμα στην Τσεχία

Σκηνές χάους στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης. Μαινόμενοι έτρεξαν προς τις πλατφόρμες 2.000 μετανάστες, όταν είδαν να ανοίγει η είσοδος του σιδηροδρομικού σταθμού Κελέτι, που έκλεισε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τρίτη πυροδοτώντας επεισόδια.

Η ένταση κορυφώθηκε και πάλι μετά τις 10.00 το πρωί, όταν αστυνομικοί ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέα δρομολόγια προς Γερμανία και Αυστρία.

Οι μετανάστες, ειδικά εκείνοι από τη Συρία, απωθήθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας ενώ ξεσπούσαν καταγγέλοντας ότι «επί 48 ώρες περιμένουν αποκλεισμένοι σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μπροστά στον σταθμό, ενώ διαθέτουν εισιτήρια και έγγραφα για το ταξίδι προς Γερμανία ή Αυστρία».

Την ίδια ώρα αναχωρούσε για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, όπου τον αναμένει, όπως μεταδίδει το BBC, για ψυχρολουσία η Κομισιόν, η οποία ήδη ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμος ένας μόνιμος μηχανισμός δίκαιης κατανομής των μεταναστών ανά την Ε.Ε.

Μετά την έκκληση της Ελλάδας για άμεση βοήθεια, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τάσσονται υπέρ της δίκαιης κατανομής του μεταναστευτικού ρεύματος, τονίζουν πηγές στις Βρυξέλες καταδικάζοντας την αντι-μεταναστευτική στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι της Ουγγαρίας βρίσκονταν στους δρόμους για νέα πορεία αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, στα νότια της χώρας ακροδεξιοί της ομάδας Jobbik διαδήλωναν σε σιδηροδρομικό σταθμό της μεθορίου με τη Σερβία, όπου και υψώθηκε το αντιμεταναστευτικό “τείχος” μήκους 175 χιλιομέτρων.

Στην Τσεχία, μετά την κατακραυγή για το μαρκάρισμα μεταναστών με ανεξίτηλο μαρκαδόρο (με αιτιολογία ότι έγινε για να μην αποχωριστούν παιδιά που δεν μιλάνε αγγλικά από τις οικογένειες τους), νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την αντιμεταναστευτική οργή του 94% των ερωτηθέντων, που τάσσονται και « υπέρ της κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν για ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διαβατήριο σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε».

Στην ίδια δημοσκόπηση που δημοσιεύουν εφημερίδες της Πράγας, το 32% απαντά πως «όχι μόνο δεν συμφωνεί με την υποδοχή μεταναστών αλλά επιθυμεί να μην τους δοθεί ούτε ανθρωπιστική βοήθεια».

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, καλώντας έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο καθώς αναμένονται 800.000 μετανάστες, ενώ η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν μπορεί να συνδράμει άνω του 50% στις δαπάνες κάθε κρατιδίου», τόνισε ο συντηρητικός Γερμανός υπουργός.

Ωστόσο, οι αντάρτες από το συντηρητικό μέτωπο της Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες που προκύπτουν από την μεταναστευτική κρίση, που όπως λένε θα επιβαρύνει με επιπλέον 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Στην Βρετανία, Προκήρυξη Αλληλεγγύης και πίεσης στον πρωθυπουργό Κάμερον να δεχτεί, βάσει δίκαιης κατανομής, περισσότερους μετανάστες, δημοσιεύουν οι εφημερίδες Independent και Huffington Post έχοντας μαζέψει από τις πρώτες ώρες 13.600 και 60.000 υπογραφές αντίστοιχα, κάτω από το μήνυμα:
Θέλουμε καλωσόρισμα των μεταναστών κύριε Πρωθυπουργέ’.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος