Συρία: Οι Κούρδοι απέσπασαν πόλη από το ΙΚ

Δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στη Συρία απέσπασαν την Τρίτη μια πόλη από το Ισλαμικό Κράτος, αφού κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση τη νύχτα, με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καταφέρνοντας μια από τις πιο δραματικές νίκες μέχρι στιγμής εναντίον των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για την στρατηγικής σημασίας τοποθεσια Λίουα-93, που το ΙΚ είχε αποσπάσει τον περασμένο χρόνο από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η προέλαση στο Άιν Ίσα φέρνει τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, σε απόσταση μόλις 50χλμ από την Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του ΙΚ, από όπου διοικεί το «χαλιφάτο» στην Συρία και το Ιράκ.

Σε μια χωριστή μάχη, ο συριακός στρατός και μαχητές που πολεμούν πλάι τους, κέρδισαν εδάφη στην βορειοδυτική πόλη της Παλμύρας, την οποία το ΙΚ κατέλαβε από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και μια πηγή στην Συρία που ενημέρωσε για την κατάσταση.

Ασφυκτικός κλοιός

Η τζιχαντιστική οργάνωση πρόβαλε μικρή αντίσταση στην τελευταία προέλαση των δυνάμεων υπό την ηγεσία του YPG. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως το ΙΚ φάνηκε να «καταρρέει» στο Τελ Αμπιάντ στα σύνορα με την Τουρκία.

Μια πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όμως, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας τόνισε πως οι νίκες δεν ήταν σημάδι κατάρρευσης του ΙΚ, αλλά περισσότερο αντανακλούσε την συντονισμένη προσπάθεια των κουρδικών δυνάμεων έναντι συγκεκριμένων στόχων.

Ο Χελίλ δήλωσε πως το ΙΚ «σοκαρίστηκε» από την επίθεση.

Η συνεργασία μεταξύ του YPG και του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ διευθύνθηκε μετά από την συνένωση των δυνάμεων τους για να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία, νικώντας τους τζιχαντιστές του ΙΚ τον Γενάρη, έπειτα από 4 μήνες μάχης εκεί.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει από την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων προς την πόλη Ράκα, ενώ πολλοί από όσους δραπετεύουν από το Τελ Αμπιάντ έχουν κατηγορήσει τους Κούρδους ότι εκδιώκουν Άραβες και Τουρκμένους κατοίκους, κατηγορία που το YPG αποκρούει ως προπαγάνδα.

Χθες Δευτέρα πάνω από 2.000 Σύροι που είχαν διαφύγει στην Τουρκία, επέστρεψαν στην Συρία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συστηματικές κακοποιήσεις από τις δυνάμεις του YPG, παρόλο που κάποιες έχουν γίνει μεμονωμένα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος