Συρία: 140 νεκροί από τις επιθέσεις του ΙΚ, ενώ ο Ασαντ καλούσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες επιθέσεις που άφησαν 140 νεκρούς στη Δαμασκό και στην πόλη Χομς στα δυτικά.

Τέσσερις εκρήξεις, μεταξύ αυτών δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, συγκλόνισαν τη Δαμασκό με επίκεντρο τη συνοικία Sayyida Zeinab, όπου βρίσκεται ο πιο ιερός χώρος προσκυνήματος για τους σιίτες της χώρας.

Στην πόλη Χομς, την οποία ανακατέλαβαν πρόσφατα οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι εκρήξεις άφησαν 57 νεκρούς και σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο προφανής στόχος ήταν οι Αλεβίτες, θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι αποτελoύν έγκλημα που στρέφεται κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία.

Παράθυρο για κατάπαυση του πυρός άφησε ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι , δηλώνοντας ότι κατέληξε σε κατ΄αρχήν συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ για την εφαρμογή του σχεδίου προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών.

Την ώρα που οι καθεστωτικές δυνάμεις του Μπασάρ Ασαντ προελαύνουν και προς το Χαλέπι, η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει  στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι προϋπόθεση για ανακωχή αποτελεί η παύση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών αλλά και η ανακοπή της προέλασης του συριακού στρατού προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Ασαντ: Είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι πρόσφυγες

Σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Μπασάρ Αλ Ασαντ καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα, την ίδια ώρα όμως αναγγέλει ότι θα ανακαταλάβει ολόκληρη τη Συρία , αναφερόμενος και στην Ράκα, την οποία το Ισλαμικό Κράτος αποκαλεί πρωτεύουσα του σουνιτικού του χαλιφάτου.

ΠΗΓΗ:Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος