Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες του μακελειού στο Παρίσι – Διεθνές ένταλμα σύλληψης για έναν ακόμη ύποπτο (vid)

Σε συναγερμό παραμένουν η Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τουλάχιστον δύο άτομα που έχουν σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού, κι ενώ οι τζιχαντιστές εκτοξεύουν νέες απειλές κατά 60 χωρών. Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επιστρέψουν στην ομαλότητα, με τα σχολεία να ανοίγουν ξανά υπό το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Συνομιλίες Φρανσουά Ολάντ – Άγκελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

Δέκα υπόπτους για κατοχή εκρηκτικών αναζητούν οι βελγικές αρχές

Μετά από δύο μέρες, σχολεία και πανεπιστήμια στις Βρυξέλλες άνοιξαν υπό τη σκιά του κόκκινου συναγερμού για πιθανή τρομοκρατική απειλή, ο οποίος θα διατηρηθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε λειτουργία και το μετρό, το οποίο είχε σταματήσει να λειτουργεί από το Σάββατο, και όλα αυτά υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι βελγικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για ακόμη ένα άτομο σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος εθεάθη σε βενζινάδικο στο Παρίσι δύο μέρες πριν από τις επιθέσεις, μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Οι δυο τους είχαν σταματήσει εκεί με το μαύρο Ρενό Κλιό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Η αστυνομία λέει πως ο Μοχάμεντ Αμπρίνι είναι ο άνδρας που οδήγησε ένα από τα αυτοκίνητα της ομάδας δραστών της ISIS στους στόχους τους, μεταξύ των οποίων κι εκείνο με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Σταντ Ντε Φρανς.

Συγκλονιστικές είναι και οι αποκαλύψεις του Γάλλου εισαγγελέα για τις κινήσεις του Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ το βράδυ των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, κυρίως από στοιχεία που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο, ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών χτυπημάτων όχι μόνο μετακινήθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτός εκείνο το βράδυ, αλλά επέστρεψε και στα σημεία των επιθέσεων για να διαπιστώσει από κοντά εάν είχαν προχωρήσει ανάλογα με το σχεδιασμό.

Όπως αποδεικνύεται, η έφοδος στο προάστιο του Σεν Ντενί, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο Αμπαούντ φαίνεται πως σχεδίαζε ακόμη μία επίθεση με τον άνδρα που σκοτώθηκε στην έφοδο εκείνο το πρωί. Στόχος το προάστιο Λα Ντεφάνς, στις 18 ή 19 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει τις διμερείς επαφές του με ηγέτες άλλων χωρών, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη όλων στην απόφασή του να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή και την ISIS.

Μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Μπαράκ Ομπάμα, συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα με δύο νέα βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να αποδειχθεί, η ISIS απειλεί τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και όλες τις χώρες που συμμαχούν εναντίον των τζιχαντιστών.

Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ ο Γ. Συριόπουλος, ο Βέλγος ΥΠΕΞ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές αναζητούν δέκα υπόπτους για κατοχή εκρηκτικών, ενώ, εξαφανίστηκε ένα ύποπτος τζιχαντιστής, ο οποίος φορούσε βραχιολάκι εντοπισμού.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:
Βρυξέλλες: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επαναλειτουργούν σχολεία και μετρό
Σε άπταιστα γαλλικά το νέο βίντεο των τζιχαντιστών- Αντιτρομοκρατικό ανθρωποκυνηγητό μέχρι την Ουγγαρία (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος