ertnews.gr

Συναντήσεις Τουσκ με Αναστασιάδη – Νταβούτογλου

15/03 12:14
Συναντήσεις Τουσκ με Αναστασιάδη – Νταβούτογλου

epa05212200 Cyprus President Nicos Anastasiades (R) welcomes European Council President Donald Tusk (L) at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, 15 March 2016. Tusk visits Cyprus in a move to agree on measures to tackle the EU migration crisis. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο όπου το πρωί είχε συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο συναντήσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, κατά την οποία θα επιχειρηθεί μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία έτσι ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Η στάση που θα κρατήσει η Κύπρος αναμένεται να είναι καθοριστική για την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας, καθώς ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας είναι το άνοιγμα των μπλοκαρισμένων από την Κύπρο ενταξιακών κεφαλαίων.

Η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μπορούν να ελλιμενίζονται πλοία με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου της Κύπρου με πόλεις της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνάντηση Τουσκ – Νταβούτογλου δεν ήταν προγραμματισμένη και προστέθηκε στην ατζέντα του πρόεδρου της ΕΕ το πρωί.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει συνάντηση αύριο το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version