Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Gabriel Attal, ανακοίνωσε οτι η τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden με τον Γάλλο ομόλογο του, Emmanuel Macron, θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη, χωρίς όμως να προσδιορίσει την ακριβή ώρα.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην σοβαρή κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ουάσιγκτον, Παρίσι και Κάνμπερα λόγω της ξαφνικής ακύρωσης της γαλλο-αυστραλιακής σύμβασης για 12 συμβατικά υποβρύχια και την ανακοίνωση νέας συμμαχία ΗΠΑ, ΜΒ και Αυστραλίας με νέα σύμβαση για πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Η επικοινωνία θα είναι μια “ανταλλαγή διευκρινίσεων” για να “αποσαφηνιστούν απο την μια οι συνθήκες υπο τις οποίες αυτή η ανακοίνωση αποφασίστηκε, απο την άλλη οι συνθήκες νέας αμερικανικής δέσμευσης σε μια σχέση συμμάχων”, προσδιόρισε ο Γαμπριέλ Ατάλ μετά τη λήξη του Υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά απο αίτημα της Γαλλίας ακυρώθηκε η σημερινή (Τετάρτη) προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Jean-Yves Le Drian (FR), Antony Blinken (USA), Liz Truss (UK) και Heiko Maas,(DE).

Επίσημα, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πρόβλημα με το προγράμμα αλλά αρκετές διπλωματικές πηγές υποστήριξαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οτι το Παρίσι ζήτησε την ακύρωση.

Αντίθετα, Le Drian & Antony Blinken θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα σήμερα το βράδυ για την παραδοσιακή συνάντηση όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου το κάθε μόνιμο μέλος θα πάρει το λόγο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής κυβέρνησης διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph οτι η Γαλλία δέχεται να μοιραστεί την έδρα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  “Διαψεύδουμε επίσημα. Η έδρα (μόνιμου μέλους) είναι δικιά μας και θα παραμείνει” είπε κατηγορηματικά ο Gabriel Attal.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε οτι ο Εμμανουέλ Μακρόν “θα μπορούσε να προσφέρει την έδρα στα ΗΕ” αν η ΕΕ στήριζε τα σχέδια της για ευρωπαικό στρατό.

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαιωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος