Σερβία: Νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού Sars Cov-2

Βελιγράδι, 12/03/2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)

Μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο στην Σερβία αποφάσισε η κυβέρνηση εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, απαγορεύτηκαν όλες οι εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες) που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διήμερο. Στο καθεστώς της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εντάσσονται από την Δευτέρα και οι τρείς τελευταίες τάξεις της Βασικής εκπαίδευσης που στην Σερβία διαρκεί οχτώ χρόνια.

Η τηλε-διδασκαλία εφαρμόζεται εδώ και μία εβδομάδα στην Μέση εκπαίδευση. Στην Σερβία καθημερινά εντοπίζονται περισσότερα από τεσσερισήμισι χιλιάδες νέα κρούσματα. Από τις 11/3 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4,668 άνθρωποι ενώ 26 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να προσέλθουν για να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στην επαρχία όπου κινητά συνεργεία θα επισκέπτονται χωριά και θα εμβολιάζουν όποιον το επιθυμεί. Μέχρι σήμερα στην Σερβία πραγματοποιήθηκαν 1,881,651 εμβολιασμοί ενώ 699,626 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την σερβική κυβέρνηση στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει στο ινστιτούτο “Torlak” του Βελιγραδίου η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V με πρώτη ύλη που θα φτάνει από την Ρωσία. Μέχρι του τέλος του έτους με την βοήθεια της ρωσικής πλευράς θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του εμβολίου στην Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε στις 11/3, κατά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ότι συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα να κατασκευαστεί στην Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος