Σερβία-Κόσοβο: Εξελέγη η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Άλμπιν Κούρτι

Βελιγράδι, 22/03/2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)

Η βουλή του Κοσόβου εξέλεξε το βράδυ της Δευτέρας 22/3 σε έκτακτη συνεδρίαση, την νέα κυβέρνηση που πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. Υπέρ της κυβέρνησης Κούρτι ψήφισαν 67 από τους 120 βουλευτές που συνθέτουν το κοινοβούλιο ενώ την καταψήφισαν 30 βουλευτές.

Εκτός από τους 58 βουλευτές που προέρχονται από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του ‘Αλμπιν Κούρτι ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση έδωσαν εννέα βουλευτές που προέρχονται από μειονοτικά κόμματα. Οι βουλευτές που εκπροσωπούν την σερβική εθνική κοινότητα καταψήφισαν την κυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι έχει πέντε αντιπροέδρους και 15 υπουργεία.

Την θέση του ενός αντιπροέδρου όπως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικών Κοινοτήτων και Επιστροφής Εκτοπισμένων ανέλαβαν εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα. Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στην προγραμματική του ομιλία έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπόσχοντας ότι η κυβέρνηση του θα καταφέρει να εξασφαλίσει εμβόλια και δεσμεύτηκε πως θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021.

Μέχρι σήμερα το Κόσοβο δεν έλαβε ούτε ένα εμβόλιο. Ο Κούρτι ανέφερε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την δημιουργία κράτους δικαίου, υποσχέθηκε ότι θα πατάξει την διαφθορά και την παραοικονομία δημιουργώντας υγιείς συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Μίλησε επίσης για την παροχή ευκαιριών στους οικονομικά αδύναμους και μείωση των κοινωνικών διαφορών όπως και την εξασφάλιση δωρεάν παιδείας για όλους. Τόνισε ότι για την κυβέρνηση του η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ο Άλμπιν Κούρτι στην προγραμματική του ομιλία αναφέρθηκε και στον διάλογο με το Βελιγράδι επισημαίνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική των υποχωρήσεων που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά, θα απαιτήσει να ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας στις σχέσεις με την Σερβία.

«Ο διάλογος πρέπει να επιλύσει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα προβλήματα. Χωρίς την αναγνώριση της πραγματικότητας, της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και την αποδοχή της αλήθειας από τη πλευρά της Σερβίας, δεν υπάρχει ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών» τόνισε στην ομιλία του στη βουλή ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου όπου το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που ηγείται ο Άλμπιν Κούρτι κυριάρχησε λαμβάνοντας το 48% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι ο Άλμπιν Κούρτι είχε αναλάβει πρωθυπουργός και τον Φεβρουάριο του 2020. Η διακυβέρνηση του ωστόσο διήρκησε μόνο 52 ημέρες αφού ανατράπηκε όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου. Ο Κούρτι τότε, κατήγγειλε ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι μεθόδευσε την ανατροπή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος