Σερβία: Η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων του Βελιγραδίου με την Δαμασκό ενοχλεί την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Σερβία ότι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών. Η απόφαση του ΥΠΕΞ της Σερβίας να αναβαθμίσει σε επίπεδο πρέσβη την διπλωματική αποστολή στην Δαμασκό προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς στη Συρία είναι σαφής και αμετάβλητη, και οι πρόσφατες εκλογές που διοργάνωσε το συριακό καθεστώς δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εξομάλυνση. Η αποστολή πρέσβη στη Δαμασκό υπό την ιδιότητά του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής σημαίνει παράδοση των διαπιστευτηρίων στον αρχηγό του κράτους, τον  Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ και δεν έχει δημοκρατική εγκυρότητα ως πρόεδρος κράτους» δήλωσε στην σερβική υπηρεσία του ραδιοφωνικού σταθμού ΄΄Free Europe΄΄ ο Πέτερ Στάνο. Επισήμανε δε ότι η Σερβία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να προσαρμόζει σταδιακά την εξωτερική πολιτική της με αυτήν την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σερβικό ΥΠΕΞ απαντώντας στις αιτιάσεις του Πέτερ Στάνο αναφέρει: «Η Σερβία ποτέ δεν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Συρία. Οι σχέσεις αυτές εξελίσσονταν, από το 2013 – που έληξε η θητεία του προηγούμενου πρέσβη- μέχρι σήμερα, σε επίπεδο επιτετραμμένου πρεσβείας εξαιτίας των συνθηκών ανασφάλειας που επικρατούσαν στην περιοχή».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εξωτερική πολιτική της Σερβίας δεν συμβαδίζει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αν και διακηρύττει την αφοσίωση της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας αρνείται να εφαρμόσει την πολιτική των Βρυξελλών απέναντι στην Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος