Σερβία: Δικηγόρος ανακοινώνει νέες αγωγές 3.000 ατόμων κατά του ΝΑΤΟ για απεμπλουτισμένο ουράνιο

Δύο νέες αγωγές κατά του ΝΑΤΟ θα υποβληθούν την επόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος Srdjan Aleksic.

Ο Aleksic, ο οποίος καταθέτει αυτές τις αγωγές για λογαριασμό περίπου 3.000 ατόμων, σε συνεργασία με έναν Ιταλό δικηγόρο, είπε στο TV Prva ότι ετοιμάζονται περισσότερες αγωγές κατά της Συμμαχίας. Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη μήνυση είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιανουάριο και ότι είχε σταλεί στον κατηγορούμενο, δηλαδή στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι η απάντηση σε αυτήν δεν έχει λάβει ακόμη.

Όπως εξήγησε, όλα τα σχετικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν σε εκείνη τη μήνυση, είναι στα αγγλικά και έχει δοθεί η προθεσμία για την κατάθεση του κατηγορουμένου, , αναφέρει το Tanjug. Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο ενάγων κατά της Συμμαχίας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση περίπου 3.000 άτομα, πολίτες της Σερβίας, μέλη του Σερβικού Στρατού, έφεδροι, πολίτες που βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι η μήνυση συντάχθηκε σε συνεργασία με Ιταλό δικηγόρο, ο οποίος συμμετείχε σε 250 τελεσίδικες υποθέσεις, στις οποίες το δικαστήριο έλαβε απόφαση για αποζημίωση σε Ιταλούς στρατιώτες που ανέπτυξαν θανατηφόρες ασθένειες λόγω απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πρόκειται για έναν καρκινικό όγκο, όπως αναφέρει, πολύ συγκεκριμένο και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι στο αίμα τους υπήρχαν βαρέα μέταλλα.

Όπως πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και για τους στρατιώτες μας, τους εφέδρους, αλλά και τους πολίτες που βρίσκονταν στις ζώνες βομβών, αλλά οι περιπτώσεις τους είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Τα στοιχεία είναι βάσιμα, εκτίμησε ο Aleksić και τόνισε ότι με βάση αυτά το ιταλικό δικαστήριο εξέδωσε 250 τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ των Ιταλών στρατιωτών που βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος