Σερβία: Απεργούν Βιετναμέζοι εργαζόμενοι σε κινέζικη εταιρία καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

17/11/2021 Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Πεντακόσιοι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ που απασχολούνται, στην ανατολική Σερβία, στην κατασκευή κινέζικου εργοστασίου ελαστικών κήρυξαν απεργία καταγγέλλοντας «απάνθρωπες, δουλοκτητικές συνθήκες διαβίωσης».

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι τους στα σερβικά ΜΜΕ στις παράγκες όπου διαμένουν ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, δεν υπάρχουν οι βασικές συνθήκες υγιεινής, τα ωράρια εργασίας είναι εξαντλητικά ενώ κατήγγειλαν  πως είναι απλήρωτοι. Ανέφεραν επίσης ότι οι Κινέζοι εργοδότες αρνούνται να τους επιστρέψουν τα διαβατήρια τα οποία τους τα πήραν όταν έφτασαν στην Σερβία.

Σήμερα το πρωί ξέσπασαν επεισόδια έξω από το εργοτάξιο όταν ένας εργαζόμενος από το Βιετνάμ, ο οποίος απολύθηκε γιατί αποκάλυψε πριν από τέσσερις ημέρες στους δημοσιογράφους τις συνθήκες διαβίωσης, προσπάθησε να βγει από τον χώρο του εργοταξίου. Οι Κινέζοι φύλακες αλλά και άνδρες σερβικής ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να εξέλθει από τον χώρο ωστόσο εκατοντάδες απεργοί συμπατριώτες του, με την βοήθεια ακτιβιστών σερβικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, απώθησαν  τους φύλακες και κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν.

Στη Σερβία σήμερα εργάζονται δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι και Βιετναμέζοι οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται από κινέζικες εταιρίες όπως επίσης σε ορυχεία και εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων. Ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Σερβία συχνά τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των απασχολούμενων σε Κινέζους εργοδότες είναι απάνθρωπες, δουλοκτητικές και ζητείται η παρέμβαση των αρχών. Οι σερβικές αρχές ωστόσο αδιαφορούν για τις καταγγελίες αυτές  για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους μιας και όλα αυτά τα έργα υλοποιούνται με κινεζικά κεφάλαια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος