Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εισέρχονται από την Κυριακή σε μια «κρίσιμη» φάση, λιγότερες από τρεις ημέρες πριν την καταληκτική διορία για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας σε αυτό το ζήτημα που βαραίνει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και 12 χρόνια.

Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιέννη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συμφώνησαν σε ένα πράγμα το Σάββατο: μένει να γίνει πολλή δουλειά.

Η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θέλουν να διασφαλίσουν ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς και η Τεχεράνη επιθυμεί σε αντάλλαγμα την άρση των εις βάρος της διεθνών κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία της.

«Βρισκόμαστε πλέον σε μια κρίσιμη φάση», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Δυτικός αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει ενταθεί, όμως ήταν αναμενόμενο».

Ακόμη κι αν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου, μένουν πολύ λίγες ημέρες για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των «όρων» των μεγάλων δυνάμεων και «των κόκκινων γραμμών» του Ιράν.

Από την Βιέννη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, επεσήμανε ότι υπάρχουν «τουλάχιστον τρεις προϋποθέσεις» για την επίτευξη συμφωνίας: ο σημαντικός περιορισμός της ικανότητας του Ιράν να παράγει και να διεξάγει έρευνες με πυρηνικά, η αυτόματη επιστροφή στις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των όρων και οι «αυστηροί» έλεγχοι των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, «περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, αν είναι απαραίτητο».

Ο έλεγχος των στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τεχεράνη και δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, επανέλαβε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι δεν δέχεται «τους μακροπρόθεσμους περιορισμούς» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την ώρα που η Ομάδα 5+1 επιθυμεί οι περιορισμοί αυτοί να ισχύουν για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Σήμερα θα φτάσει στη Βιέννη και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας 5+1 αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος