Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θέτει η πύρινη λαίλαπα την Ουάσιγκτον

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πολιτεία της Ουάσιγκτον με στόχο την κινητοποίηση των μέσων εκείνων που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τεράστιων πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

«Ο (πρόεδρος Ομπάμα) διέταξε την παροχή βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές» επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας καλούνται να συντονίσουν όλες τις επιχειρήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την ανακούφιση των τοπικών πληθυσμών που έχουν πληγεί. Το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Συντονισμού (NICC) κάνει λόγο για συνολικά 13 πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ άλλα τέσσερα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών άλλωστε επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης σε επιπλέον δύο πόλεις που απειλούν οι φλόγες στο βορειοκεντρικό τμήμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον την ώρα που δεκάδες μέτωπα συνεχίζουν να καταστρέφουν το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ οι αρχές έδωσαν εντολή στους περίπου 1.000 κατοίκους του χωριού Τόνασκετ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φωτιές εξαπλώνονται προς την περιοχή.

Βορειότερα, οι αξιωματούχοι των αρχών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών νωρίς σήμερα εξέδωσαν επιπλέον διαταγές εκκένωσης για τμήματα της Οκανόγκαν, μιας μεγαλύτερης πόλης, προειδοποιώντας τους κατοίκους σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook «να μην περιμένουν για μια προειδοποίηση στο σπίτι τους».

Τουλάχιστον 70 πυρκαγιές ή πολλαπλά πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται αυτήν την εβδομάδα σε πολλές πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, στην πλειονότητά τους στην Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, το Άινταχο, την Καλιφόρνια και την Μοντάνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Με τον πύρινο εφιάλτη σε πλήρη εξέλιξη, πυροσβέστες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αναμένονται στην χώρα για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σε ένα δελτίο τύπου το NICC γνωστοποίησε σήμερα ότι «η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αποτελούν σημαντικούς εταίρους της αμερικανικής κοινότητας πυροσβεστικών δυνάμεων εδώ και 50 χρόνια όμως δεν έχουν κινητοποιηθεί από το 2008, όταν η σφοδρότητα των φαινομένων ήταν παρόμοια με αυτήν φέτος».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι κυβερνήτες του Άινταχο και του Όρεγκον, όπως συνέβη και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, κάλεσαν την Εθνοφρουρά και στρατιωτικά αεροσκάφη να λάβουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που έφεδροι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν για να αντιμετωπιστούν πυρκαγιές.

Φέτος οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή 13 πυροσβεστών.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος