Ρωσία: Εντοπίστηκαν μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού του στελέχους Δέλτα+

Μόσχα , Ανταπόκριση: Αχχιλέας Πατσούκας

Η Ρωσία έχει καταγράψει κάποια κρούσματα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού  με την ονομασία (AY.4.2) που πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το  στέλεχος Δέλτα.

Είναι πιθανό ότι το υποστέλεχος AY.4.2 να εξαπλωθεί ευρέως, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτερου ερευνητή Καμίλ Χάφιζοφ.

Σύμφωνα με το Ρώσο επιστήμονα, «σε ορισμένους κύκλους, η νέα μετάλλαξη ονομάζεται Δέλτα+, ωστόσο με το ίδιο όνομα είχε αναφερθεί προηγουμένως σε μια άλλη παραλλαγή και επομένως υπάρχει τώρα κάποια σύγχυση.

Ο Καμίλ Χάφιζοφ διευκρίνισε ότι ” ο AY.4.2 είναι ένας από τους πολλούς κλάδους της γραμμής “Δέλτα”, ο οποίος πιθανώς έχει πλεονεκτήματα έναντι της αρχικής και άλλων μεταλλάξεων του ιού, ενώ σημείωσε  πως ακόμα είναι δύσκολο να πούμε πόσο πιο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Ρωσία, τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσε.

Η συχνότητα αυτής της υπομετάλαξης αυξάνεται, αλλά οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τον συνεχιζόμενο μεγάλο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό σε διάφορες χώρες. Υπενθύμισε πως μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμησή του, ειδικά σε όσους δεν έχουν ακόμη προσβληθεί από τον COVID-19. Τέλος  εξέφρασε τη βεβαιότητα του τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά του AY.4.2(Δέλτα+).

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα κυβερνητική πρόταση να κλείσουν οι εργασιακοί χώροι για μία εβδομάδα στις αρχές του Νοεμβρίου, μετά το ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες των 1.028 νέων θανάτων από την COVID-19 σε μια ημέρα και των 34.073 νέων κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος