Ρωσία: Δριμεία κριτική της Μόσχας στο Τόκιο για το αμυντικό δόγμα του πρωθυπουργού Κισίντα

Array

Η Ρωσία απάντησε σήμερα στην Ιαπωνία για το νέο αμυντικό της δόγμα κατηγορώντας την ότι εγκαταλείπει δεκαετίες ειρηνιστικής πολιτικής και ενστερνίζεται την «αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση».

Το ύψους 320 δισεκ. δολαρίων αμυντικό πρόγραμμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα είναι η αιτία για νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκτοξεύει δριμεία κριτική κατά της χώρας του « ανατέλλοντος ηλίου».

«Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα ότι το Τόκιο έχει μπει στο δρόμο μιας άνευ προηγουμένου ενίσχυσης της δικής του στρατιωτικής δύναμης, που περιλαμβάνει την απόκτηση δυνατότητας να καταφέρει πλήγματα», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα του Κισίντα διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του ιαπωνικού ΑΕΠ σε διάστημα πέντε ετών και καθιστά την Ιαπωνία τρίτη παγκοσμίως στις αμυντικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το σχέδιο αντανακλά και ως ένα βαθμό την ανησυχία της Ιαπωνίας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν.

«Αυτό είναι μια ευθεία απόρριψη από την κυβέρνηση του Φ. Κισίντα της ειρηνικής ανάπτυξης της χώρας, που διακηρυσσόταν επίμονα από προηγούμενες γενιές πολιτικών, και μια επιστροφή στην οδό της αχαλίνωτης στρατιωτικοποίησης», αναφέρεται στη ρωσική δήλωση.

Η Ρωσία αναφέρει πως μια τέτοια κίνηση «θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και θα οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».

Στη ρωσική δήλωση προστίθεται ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών λαμβάνει χώρα παρά «την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, που δεν είναι λαμπρή, και την αύξηση δομικών ανισορροπιών στον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και τη Μόσχα επισκιάζονται διαχρονικά  από μια ανεπίλυτη διένεξη για μια συστάδα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό που τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν αποσπάσει από την Ιαπωνία στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος