Ρωσία: Άρχισαν να ανοίγουν στόματα για τις συνθήκες εργασίας στο ορυχείο Λιστβιάζναγια

Περισσότεροι από πενήντα νεκροί, δεκάδες τραυματίες και δύο ποινικές υποθέσεις είναι ο απολογισμός της τραγωδίας στο ορυχείο Λιστβίαζναγια στο Κεμέροβο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο ρωσικό ανθρακωρυχείο όπου σημειώθηκε έκρηξη την Πέμπτη. Σύμφωνα με το Ria Novosti, έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον της διοίκησης.

«Δεν σου αρέσει, φύγε»

Η έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη περίπου στις 08:30 τοπική ώρα. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν 285 εργάτες στις υπόγειες σήραγγες. Οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στον επάνω όροφο μέσα σε μία ώρα, ενώ προς το μέρος των υπολοίπων κατευθύνθηκαν οι διασώστες. Όμως μετά από λίγο ανακλήθηκαν λόγω του κινδύνου δεύτερης έκρηξης. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, περίπου στις 16:00 συνέβη μια ακόμα έκρηξη ύστερα από ανάφλεξη μεθανίου: όπως την πρώτη φορά, πυροδοτήθηκε μεθάνιο, με αποτέλεσμα οι εργασίες αναζήτησης να διακοπούν.

«Οι εργάτες παραπονιούνται για αυτό το ορυχείο εδώ και πολύ καιρό», λέει ο Αλεξάντερ, ανθρακωρύχος με 18 χρόνια εμπειρίας, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο συγκεκριμένο ορυχείο. «Η διοίκηση απέκρυψε την αυξημένη περιεκτικότητα σε μεθάνιο.

Κανείς δεν απάντησε στις καταγγελίες. «Μου είπαν: αν δεν σου αρέσει, παράτα τα», συνεχίζει ο συνομιλητής. Επειδή είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στην περιοχή, οι άνθρωποι έμειναν».

«Πριν φτάσουν, οι επιθεωρητές πάντα προειδοποιούσαν. Μερικές φορές, έγραφαν μικρά πρόστιμα. Απλά για να φανούν. Οι επιθεωρητές κατέγραψαν στα έγγραφα ότι δήθεν εξάλειψαν κάποιες παραβιάσεις. Αλλά δεν πέρασαν καν στην πραγματική παρανομία», είπε ο ανθρακωρύχος αγανακτισμένος.

Εκτιμά ότι αιτία της τραγωδίας είναι αμέλεια και παραβίαση των μέτρων ασφαλείας, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια κοινή πρακτική. «Αν ακολουθήσετε όλους τους κανόνες, η παραγωγή θα μειωθεί κατά μια τάξη μεγέθους. Και αυτό δεν είναι επωφελές για κανέναν».

Ο γαμπρός του Αλεξάντερ, 35χρονος Αντόν Τροφίμφ πέθανε στα συγκεκριμένα ορυχεία. Ανέλαβε μετά από αναρρωτική άδεια. Εργαζόταν εδώ από το 2015. Με την σειρά του είχε αναφέρει πολλές φορές παραβιάσεις ασφάλειας.

Ήθελε να τα παρατήσει, αλλά έπρεπε να εξοφλήσει την υποθήκη μου. Ο μισθός δινόταν πάντα στην ώρα του. Ο Τρόφιμοφ έχει μια σύζυγο και τρεις γιους: ο μικρότερος είναι ενός έτους, ο μεσαίος οκτώ, ο μεγαλύτερος 13. Ούτε οι τοπικές αρχές ούτε η διεύθυνση του ορυχείου έχουν επικοινωνήσει ακόμη με την οικογένεια.

«Καμία πιθανότητα»

Ο Αρτιόμ (το όνομα άλλαξε κατόπιν αιτήματός του) είναι επίσης πρώην υπάλληλος του ορυχείου. Στη λίστα των ανθρακωρύχων που αγνούνται, βρίσκεται ο συγγενής του, ο 25χρονος Όλεγκ Κόβαλεφ. «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», αναστενάζει ο Άρτεμ. «Ο άνθρωπος είναι εργατικός, καλοσυνάτος, συμπονετικός. Την άνοιξη επρόκειτο να παντρευτεί…».

Ο Όλεγκ ζούσε στο Λένινσκι-Κουζνέτσκι, σχεδόν 50 χιλιόμετρα από το Μπέλοβο. Πήγαινε στο ορυχείο με ένα λεωφορείο.

Ο Άρτεμ παραδέχεται ότι έφυγε λόγω του χαμηλού μισθού. «Ήμουν ένας απλός ανθρακωρύχος, έπαιρνα 700 Ευρώ στα χέρια μου. Αν και θα μπορούσα να βγάζω περισσότερα. Γενικά, δεν είχα παράπονο. Ανησυχούσα όμως ότι δεν υπήρχαν προφυλάξεις ασφαλείας. Αν έπιανε φωτιά, έπρεπε να τρέξουμε προς έναν πυροσβεστήρα. Αν και, ιδανικά, όλα θα έπρεπε να είναι αυτοματοποιημένα. Με μια λέξη, πλήρης απροσεξία!» λέει ο ανθρακωρύχος.

Και παρόλο που ο θάνατος του Κόβαλεφ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι απίθανο να έχει επιζήσει. «Από μια τέτοια ρύπανση αερίου, είναι απλά μη ρεαλιστικό να ξεφύγεις. Εάν κάθεστε, συμβατικά, πιεσμένοι στον τοίχο, καλύπτοντας σφιχτά τους αεραγωγούς σας, τότε μπορείτε να αντέξετε το πολύ πέντε ώρες, όχι παραπάνω. Δεν υπάρχουν πιθανότητες», εξηγεί ο Αρτιόμ.

Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος