ertnews.gr

Ρομάνο Πρόντι: “Η Αθήνα δεν πρέπει να γίνει το δικό μας Σαράγεβο”

02/07 12:22
Ρομάνο Πρόντι: “Η Αθήνα δεν πρέπει να γίνει το δικό μας Σαράγεβο”

epa03669281 (FILES) A file picture dated 08 April 2013 shows Romano Prodi, UN Special Envoy for the Sahel during an exchange of views on the situation in the region of Sahel, at the EU parliament headquarters in Brussels, Belgium. Prodi, a former prime minister and European Commission president, withdrew from the race for the Italian presidency late 19 April 2013 after failing to win enough support in a parliamentary vote. 'Those who led me to this decision should take on their responsibilities,' Prodi said in a statement, effectively accusing his Democratic Party (PD), the biggest centre-left force, of sabotaging his candidacy. EPA/JULIEN WARNAND

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, διότι μία τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ σοβαρή για την Ευρώπη, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Αθήνα να γίνει «το δικό μας Σαράγεβο».

Ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα διότι ούτε η γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη.
«Θα ήθελα να δω πώς η (Άνγκελα) Μέρκελ, ο (Ζαν-Κλοντ) Γιουνκέρ και η (Κριστίν) Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», δηλώνει ο Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην La Repubblica.

Η ιστορία κινείται σε κύκλους , «ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σαράγεβο», προσθέτει ο Πρόντι.

«Η απουσία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα αδιανόητο γεγονός, που θέλει να πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας, διότι μία αποτυχία θα ήταν “παταγώδης”. Το δυστύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σαν ‘μισοψημένο ψωμί’. Για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μάς περιμένουν, ούτε να έχει σημαντική διεθνή παρουσία.
Λείπει μία πραγματική ευρωπαϊκή αρχή, την οποία τα κράτη, “όμηροι των εσωτερικών πολιτικών τους προβλημάτων”, δεν θέλουν. Εάν υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη.
Εάν η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το θέμα, οφείλει να αντιδράσει άμεσα αποκτώντας μία αυθεντική ομοσπονδιακή αρχή»,
λέει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version