Πράσινοι και Φιλελεύθεροι υπέρ διαπραγματεύσεων με τον Σολτς για το «σηματοδότη»

Οι Πράσινοι επιθυμούν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες SPD και τους Φιλελεύθερους FDP για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού το ταχύτερο δυνατόν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα – υπό το φως των συγκλίσεων που καταγράφηκαν στις διμερείς διαβουλεύσεις – να εμβαθύνουμε στις συνομιλίες με το FDP και το SPD. Αυτό προτείνουμε στους Φιλελεύθερους FDP», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από εσωτερική αξιολόγηση των διμερών επαφών των προηγούμενων ημερών.

Και το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αποφάσισε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν την Πέμπτη, είπε ο Λίντνερ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD και ο νικητής των εκλογών Όλαφ Σολτς έχουν καλέσει τα δύο κόμματα Πράσινους και τους Φιλελεύθερους FDP σε διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν για το σχηματισμό ενός κοκκινο-κιτρινο-πράσινου κυβερνητικού συνασπισμού, του λεγόμενου «σηματοδότη».

Οι διμερείς συναντήσεις των προηγούμενων ημερών έδειξαν ότι σε μία τέτοια συνεργασία υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκλίσεις, είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Παρόλα αυτά, σημείωσε, παραμένει ανοιχτή η έκβαση της διαπραγμάτευσης των τριών κομμάτων για μία κυβερνητική συμφωνία που θα ακολουθήσει. Υπάρχουν «σημαντικές διαφορές», συμπλήρωσε ο Χάμπεκ. Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται οριστικά και η εκδοχή μίας συνεργασίας με τη Χριστιανική Ένωση και τους Φιλελεύθερους.

Ανοιχτό το σενάριο της «Τζαμάικα» άφησε και ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος