ertnews.gr

«Πράσινο φως» για να φύγει ο πλανήτης από το «κόκκινο»: Ιστορική συμφωνία για φρένο στην υπερθέρμανση (vid)

22/07 20:31
«Πράσινο φως» για να φύγει ο πλανήτης από το «κόκκινο»: Ιστορική συμφωνία για φρένο στην υπερθέρμανση (vid)

Με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση της αποδοχής από τις 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στο Παρίσι, της συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Πράσινο φως» για να φύγει ο πλανήτης από το «κόκκινο»: Ιστορική συμφωνία για φρένο στην υπερθέρμανση (vid)«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα, αντήλλαξε μια χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

«Ολόκληρος ο κόσμος ενωμένος στο Παρίσι για μια ιστορική συμφωνία για το κλίμα. Υπερηφάνεια και ευθύνη: μια νίκη για τον πλανήτη. Μ.Β #COP21» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο twitter ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία ένωσε τον κόσμο με τη σημαντικότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στη COP21.

Το κείμενο των 20 σελίδων, περιλαμβάνει εκείνα τα μέτρα που εκτιμάται πως θα περιορίσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων σε επίπεδα που να μην θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς, ενώ ένα μίνιμουμ 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος θα δίνεται από τις αναπτυγμένες χώρες, για να βοηθήσουν τις φτωχότερες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ξεκινώντας από το 2020.

Η συμφωνία είναι πράγματι φιλόδοξη και είναι γεγονός. Μένει να γίνει πράξη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version