Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

«Αναγνωρίζω την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Ντόνενσκ και της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό» είπε στο διάγγελμα του, το βράδυ της Δευτέρας, ο  Βλάντιμιρ Πούτιν. Στη μακροσκελή ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να αποδομήσει την Ουκρανία ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, υποβάθμισε την κρατική υπόστασή της και την αποκάλεσε μαριονέτα της Δύσης. «Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό. Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την απειλή κυρώσεων, δεν θα μπορέσουν όμως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας» επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση του για την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων περιοχών ενώ η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν.Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η αναγνώριση των δυο υπό απόσχιση περιοχών του Ντονμπάς θα είναι μια προκλητική ενεργεία η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω την ούτως η άλλως έκρυθμη κατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση δυναμιτίζεται και η γαλλική διαμεσολαβητική πρόταση για συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν αφού στην Ουάσιγκτον είπαν αρχικά ναι αλλά υπό προϋποθέσεις.

Η αναγνώριση των δυο περιοχών θα βάλει ταφόπλακα στις συμφωνίες του Μινσκ και θα δώσει στον Πούτιν την δικαιολογία εισβολής, λένε στις ΗΠΑ όπου παρά το γεγονός ότι είναι επίσημη αργία, από το πρωί οι συσκέψεις στον Λευκό Οίκο είναι συνεχείς. Με τον Αμερικανό πρόεδρο συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο αρχηγός του στρατού και ο επικεφαλής της CIA για να εξετάσουν όλες τις ανησυχητικές τελευταίες πληροφορίες οι οποίες εξακολουθούν να συγκλίνουν σε επικείμενη εισβολή, εξαιρετικά βίαιη όπως την περιέγραψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να διαλύσουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην ανατολική Ουκρανία, Γιάννης Σουλιώτης, μόλις ο Ουκρανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του ότι ο Πούτιν προχωρά στην αναγνώριση των 2 κρατιδίων συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ενώ φέρεται να ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία σκότωσε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ που είχαν μπει μέσα σε ρωσικό έδαφος στην επαρχία Ροστόφ. Το σημείο στο οποίο ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν, είναι ένα μικρό χωριό πολύ κοντά στα σύνορα του Ροστόφ με την επαρχία Λουγκάνσκ. Το Κίεβο απορρίπτει όλες τις ειδήσεις ως fake news. Νωρίτερα, οι διπλωματικές προσπάθειες έδειχναν να αποδίδουν καρπούς, με μία επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, όλα μοιάζουν ωστόσο να είναι και πάλι στον αέρα.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην ρωσο-ουκρανική κρίση, ανέφερε πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε πως υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, πρόσθεσε όμως ότι δεν γνώριζε περισσότερα.

Εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, «η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», τόνισε ο Βλαντίμιρ ΠούτινΕπίσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος ομόλογός του τού είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Πρόωρο να γίνει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, απάντησε το Κρεμλίνο, στην παρέμβαση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τα ξημερώματα σημειώθηκε η πρώτη μάχη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό Ροστόφ, προκαλώντας τον θάνατο 5 Ουκρανών στρατιωτών, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το Κρεμλίνο σημείωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της έντασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και οι προκλήσεις, οι βομβαρδισμοί ολοένα και συχνότεροι. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στις 5 τα ξημερώματα ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» επιχείρησε να εισβάλει στο Ροστόφ, εντοπίστηκε από Ρώσους στρατιώτες και σκοτώθηκαν πέντε Ουκρανοί στρατιώτες.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας FSB έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από κατεστραμμένο συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, το οποίο – όπως υποστηρίζει – επλήγη από ουκρανική οβίδα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο, υποστηρίζει ότι αυτό το βίντεο δείχνει Ρωσόφωνους αυτονομιστές να επιτίθενται με πυρά όλμων σε περιοχές που ελέγχουν στο Ντονμπάς προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εισβολή, την ώρα που συνεχίζεται η φυγή των κατοίκων προς τη Ρωσία.

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε το Κρεμλίνο όσον αφορά στην πρόταση Μακρόν για την διεξαγωγή Συνόδου κορυφής με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, την ώρα που οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία εντείνουν τις ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, ωστόσο αν παραστεί ανάγκη μπορεί να υπάρξει επικοινωνία είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να προτείνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντηση των δύο ηγετών. Ο Λευκός Οίκος έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν οποιαδήποτε στιγμή, σε oποιοδήποτε πλαίσιο, εάν αυτό βοηθήσει στην αποτροπή του πολέμου» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Κι ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη για να προετοιμάσουν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, το Κίεβο, καλωσορίζοντας την γαλλική πρωτοβουλία, επισήμανε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη δική του εμπλοκή.

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα/Ευγενία Μυρίδου, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος, Ανταποκριτές: Λένα Αργύρη, Αχιλλέας Πατσούκας

Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος