ΠΟΥ: Συναγερμός για τις επιπτώσεις ψυχικής υγείας – Xειρότερες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Επείγον κάλεσμα στα κράτη να συμπεριλάβουν στα σχέδια ανάκαμψης την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών σε κρατικό και τοπικό επίπεδο απηύθυνε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι το μέγεθος των ψυχικών επιπτώσεων που θα αφήσει η πανδημία θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και από εκείνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη.

Το ζήτημα αυτό όπως τόνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος τα κράτη θα πρέπει να το δούνε σοβαρά καθώς ο τομέας αυτός αποτελούσε πάντοτε την σταχτοπούτα στον τομέα της υγείας.

Ήδη όπως εξήγησε το Τμήμα Ψυχικής Υγείας του Π.Ο.Υ εργάζεται εντατικά, ώστε να βρει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι πολίτες, που είτε από πένθος εξαιτίας απώλειας συγγενών και φίλων είτε από την πίεση που νοιώθουν εξαιτίας των περιορισμών είτε πάλι επειδή έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, χρειάζονται άμεση υποστήριξη και φροντίδα.

Μάλιστα όπως τόνισε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης του Covid19 Μαρία βαν Κερκόβε «χρειαζόμαστε την υποστήριξη για οποιονδήποτε εκεί έξω αισθάνεται την πίεση ‘όπως και όλοι μας». «Εάν χρειάζεστε βοήθεια», είπε «παρακαλούμε επικοινωνήστε με φίλους και αγαπημένους που γνωρίζετε, αγωνιστείτε να επικοινωνείτε μαζί τους καθημερινά. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια τηλεφωνική κλήση για να μιλήσετε», ενώ η ίδια διευκρίνισε ότι η σωματική απόσταση δεν συνεπάγεται και κοινωνική απόσταση και κάλεσε τους πολίτες να βρουν τρόπους για να νοιώθουν χαρούμενη με άλλες δραστηριότητες.

Πόρισμα για αποστολή στην Κίνα

Εν τω μεταξύ στις 15 Μαρτίου αναμένεται όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ το πόρισμα της αποστολής των εμπειρογνώμων στην Κίνα. Πρόκειται για μια αναλυτική και όχι συνοπτική έκθεση που θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους προέλευσης του ιού που συζητήθηκαν, ενώ στην συνέχεια θα εκδοθούν σχετικές συστάσεις.

Συναγερμός για την κατάσταση στην Βραζιλία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ιδιαιτέρως σοβαρή και άκρως ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Βραζιλία καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι εισαγωγές νέων ανθρώπων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει αυξάνονται διαρκώς. Αυτό σύμφωνα με την Μαρία βαν Κερκόβε μπορεί να αποδοθεί τόσο στην συμπεριφορά των πολιτών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας όσο και στην συνεχιζόμενη εξάπλωση της βραζιλιάνικης μετάλλαξης P1. που δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και να προκαλεί επαναμόλυνση σε άτομα που ήδη είχαν νοσήσει, ενώ εξετάζεται και κατά πόσο αυτή μειώνει την ανοσοποίηση με τα υφιστάμενα εμβόλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Μάικ Ραίαν, που τόνισε πως ειδικά στην πόλη Μανάουας της Αμαζονίας το ποσοστό επαναμολύνσεων είναι πολύ υψηλό, γεγονός που μαρτυρά ότι η ανοσία που είχε δημιουργηθεί από μια πρώτη μόλυνση δεν επαρκεί εάν κάποιος προσβληθεί από την μετάλλαξη.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος προειδοποίησε πάντως ότι εφόσον συνεχιστεί η αύξηση τω κρουσμάτων και των θανάτων στην Βραζιλίας αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση συνολικά και στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ιδιαίτερα ανησυχητική και χρειάζεται να ληφθούν αυστηρά μέτρα» υπογράμμισε ο ίδιος σημειώνοντας πως μόνο με μείωση της μετάδοσης θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα εμβόλια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος