Πολωνία: Έφηβη έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Η άνοδος των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ενέπνευσε μια Πολωνέζα μαθήτρια γυμνασίου να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα καλλυντικών, για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα. Η ιδέα της κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το BBC, όταν η Krystyna Paszko έμαθε για την αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα φαρμακεία και να καταγγείλουν κακοποίηση, χρησιμοποιώντας λέξεις «κλειδιά». Έτσι τον περασμένο Απρίλιο η 17χρονη δημιούργησε το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα «Camomiles and Pansies». Το θύμα μπορεί να αποκρύψει το αίτημα για βοήθεια από τον άνθρωπο που το κακοποιεί, προσποιούμενο ότι ψωνίζει στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, εάν ζητήσει να αγοράσει μια κρέμα, αντί για έναν πωλητή ή μια πωλήτρια, του απαντά ένας/μια ψυχολόγος κάνοντας του ερωτήσεις σχετικά με τα δερματικά του προβλήματα. Εάν ένα άτομο παραγγείλει καλλυντικά και αφήσει μια διεύθυνση, αυτό σημαίνει ότι ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.

«Νόμιζα ότι θα ήταν μόνο για τους φίλους μου και τους φίλους τους. Σκέφτηκα ότι θα βοηθούσα ίσως ένα ή δύο άτομα, αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε μεγάλη απήχηση και έγινε πραγματικά δημοφιλής», είπε στο BBC. Η Krystyna ήρθε σε επαφή με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ η οποία της παρείχε ψυχολόγους και δικηγόρους που συνεργάζονται με τον ιστότοπο. Από την κυκλοφορία του, περισσότερα από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει με τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά, κάτω των 40 ετών και περίπου το 10% είναι άνδρες.

Σύμφωνα με την Krystyna οι περισσότερες νεαρές γυναίκες προτιμούν να γράψουν στο Facebook από το να τηλεφωνήσουν. Οι περισσότεροι από τους άνδρες που επικοινωνούν με τον ιστότοπο είναι έφηβοι.

Η Krystyna πιστώνει το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ρόλο της στους προσκόπους καθώς ηγείται μιας ομάδας στη Βαρσοβία. «Για πολλά χρόνια με ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και γι’ αυτό όταν διάβασα για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποφάσισα να κάνω κάτι. Πριν από τον ιστότοπο, είχα δημιουργήσει τη σελίδα των προσκόπων. Ο προσκοπισμός με δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους και να ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο γύρω μας», είπε.

Η πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Urszula Nowakowska, είπε ότι «εντυπωσιάστηκε πολύ» από το έργο της Krystyna. Αν και τα επίσημα στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας δεν δείχνουν αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού της κατά τους πρώτους μήνες των περιοριστικών μέτρων αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Zbigniew Ziobro επικρίθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας του, όταν είπε ότι η Πολωνία πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, επειδή η «ιδεολογική» φύση της απειλούσε το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο. Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ζήτησε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να αποφασίσει για το ζήτημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε νομικές τροποποιήσεις επιτρέποντας στην αστυνομία να απομακρύνει τους κακοποιητές από το σπίτι.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να τους εμποδίσουμε να προσεγγίζουν τα θύματά τους έξω από το σπίτι, στο χώρο εργασίας τους ή αλλού», εξηγεί η Nowakowska. «Αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ως οικογενειακές συγκρούσεις και όχι ως έγκλημα. Νομίζω ότι το σύστημα συμβάλλει πολύ σε αυτό επειδή δεν είναι αποτελεσματικό αλλά πολύ γραφειοκρατικό», είπε στο BBC. Είπε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 70.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ετησίως στην Πολωνία, εκ των οποίων μόνο μεταξύ 13-14.000 αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος