Ουκρανία: Διευρύνονται τα πολεμικά μέτωπα – Πολύνεκρη επίθεση στο Γιάροβιβ

Σε εξέλιξη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται με αυξανόμενη ένταση σ’ένα ευρύ μέτωπο. Συγκλονίζει η πολύνεκρη επίθεση στο Γιάροβιβ. Στο μεταξύ ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες σήμερα στο Ιρπίν. Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην Μαριούπολη και θα επιχειρήσει ξανά αύριο, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Στόχος της Μόσχας έχει γίνει και η δυτική Ουκρανία, όπου σήμερα δέχθηκε αεροπορική επιδρομή μία στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβιβ, δίπλα στα σύνορα με την Πολωνία, η οποία χρησιμοποιείται και ως τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι και 134 τραυματίστηκαν.Εκτιμάται ότι έπεσαν 30 ρωσικοί πύραυλοι στην περιοχή. O Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές. Εννέα νεκρούς από βομβαρδισμό στην πόλη Μικολάιβ, αναφέρει ο περιφερειακός κυβερνήτης. Η πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη, από την πόλη Γιάβοριβ τόνισε ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες. Όπως είπε μόλις μία ώρα από τη Λβιβ και κοντά στα πολωνικά σύνορα υπήρξε βομβαρδισμός από πυραύλους που άφησε νεκρούς στρατιώτες σε στρατιωτική βάση. Πολλούς τραυματίες τους μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λβιβ, ενώ μιλώντας στην Ελβίρα Κρίθαρη γιατρός του νοσοκομείου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μέχρι πρόσφατα η Λβιβ θεωρούνταν ένα ασφαλές μέρος.

Και στην Οδησσό ήχησαν τα ξημερώματα οι σειρήνες σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή. Στην πόλη οι κάτοικοι συνεχίζουν να οχυρώνονται αν και τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά και ο κόσμος κυκλοφορεί στο δρόμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και λαμβάνουν μέρος στην εθελοντική εργασία. Όπως ανέφερε στη Χερσώνα οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις, όπου Ρώσοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Κάρκοβο όπου ένα 3χρονο παιδί έχασε τη ζωή του.

Ανελέητοι είναι και οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κιέβου με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας. Στην πόλη, που βρίσκεται σε αναμονή της μεγάλης επίθεσης, τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια, ενώ χθες σκοτώθηκαν 7 άμαχοι όταν χτυπήθηκε κομβόι με γυναίκες και παιδιά που απομακρύνονταν από χωριό στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, η Μπούκα βομβαρδίζεται ανηλεώς, τα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα καταφύγια χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. «Το Κίεβο κρατάει και όλοι συνδέουν την τύχη της Μαριούπολης με τον πρωτεύουσα της Ουκρανίας καθώς λένε ότι οι Ρώσοι περιμένουν να ελέγξουν τη Μαριούπολη και μετά να ξεκινήσουν τη μεγάλη επίθεση για το Κίεβο» είπε η δημοσιογράφος.
Επίσης, ανέφερε ότι εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν στο Μπρόβαρι αλλά και άλλα χωριά στα ανατολικά του Κιέβου προκειμένου να βρεθούν σε ασφαλές μέρος. Μάλιστα όπως της μετέφεραν κάτοικοι, Ρώσοι στρατιώτες τους απείλησαν ότι αν δεν μπουν στα σπίτια τους θα τους πυροβολήσουν. Και τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπους να φύγουν και να πάνε σε ασφαλές μέρος. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που δεν αφήνουν τον τόπο τους και το σπίτι τους, όπως σημειώνει.

Την ίδια ώρα στα σύνορα με την Πολωνία αυξάνονται συνεχώς η ροή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία με κάθε μέσο που μπορούν, μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, και προσθέτει ότι στο σημείο λειτουργούν υποδομές για τη στέγαση και καταγραφή των προσφύγων. Ωστόσο όπως αναφέρει, υπάρχει μεγάλο θέμα με την στέγαση των προσφύγων, γι αυτό και προωθούνται στο εσωτερικό της Βαρσοβία όπου έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο σε δομή προσφύγων.

Ζελένσκι: 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων- Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα. «Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο. Ακόμα ανέφερε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των επιθέσεων, καθώς και ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις, ενώ κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό το Σάββατο ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από διάφορες πόλεις, κανείς όμως δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη τη Μαριούπολη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, και σε ορισμένες πόλεις έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις.

Ουκρανία: Διευρύνονται τα πολεμικά μέτωπα – Πολύνεκρη επίθεση στο Γιάροβιβ
(AP Photo/Andrew Marienko)

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 200 ​​εκατ. δολαρίων, ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για αντιαρματικά, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα.

Η Ρωσία πάντως, προειδοποιεί ότι στο στόχαστρο ενδέχεται να τεθούν αποστολές στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά, Aποστολές σε Κίεβο, Λβιβ & Οδησσό αντίστοιχα Ευτυχία Πενταράκη, Ελβίρα Κρίθαρη και Αλέκα Καλαϊτζή – Κάμερα & Ήχος: Γιάννης Κολιγλιάτης – Τάσος Χρονόπουλος, Κώστας Δελδήμος, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος – Αντώνης Βουτσάς, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος