ertnews.gr

Πολύνεκρες συγκρούσεις σε στρατόπεδο του ΟΗΕ στο νότιο Σουδάν

19/02 11:29
Πολύνεκρες συγκρούσεις σε στρατόπεδο  του ΟΗΕ στο νότιο Σουδάν

epa04833157 Members of the South Korean contingent Hanbit unit run at its base in the city of Bor, Jonglei State, South Sudan, 06 July 2015, as they take part in a quick-reaction-force drill. The 290-member unit, mostly engineers and medics, is in South Sudan on a UN peacekeeping mission, to carry out such projects as constructing infrastructure, providing humanitarian aid, and supporting social and economic development. South Sudan declared its independence in July 2011 from its Arab-dominated northern neighbor Sudan after decades of civil war that claimed about two million lives. EPA/YONHAP/POOL SOUTH KOREA OUT

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε στρατόπεδο του ΟΗΕ, το οποίο φιλοξενεί ανθρώπους που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο εργαζόμενοι της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

“Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Μαλακάλ, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Σουδανοί εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) οι οποιοί δέχθηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους”, ανέφερε σε ανακοινωσή της, η οργάνωση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης ότι περιθάλπτουν 36 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 25 έχουν τραύματα από πυροβολισμούς.
“Η επίθεση αυτή, κατά πολιτών είναι εξοργιστική και απαιτούμε από τις ένοπλες ομάδες να σταμτήσουν αυτές τις ενέργειες”, τόνισε σε δήλωσή του, ο Μάρκους Μπάχμαν συντονιστής των προγραμμάτων της διεθνούς οργάνωσης, στο Νότιο Σουδάν.

Όπως έγινε γνωστό από την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή, νεαροί από τις εθνοτικές ομάδες Σιλούκ και Ντίνκα οι οποίοι διαμένουν εντός των εγκαταστάσεων προστασίας του στρατοπέδου, άρχισαν να συγκρούονται την Τετάρτη το βράδυ, χρησιμοποιώντας πιστόλια, μαχαίρια και άλλα όπλα.
Η UNMISS ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο πολιτικής προστασίας, στο Μαλακάλ φιλοξενεί 47.791 ανθρώπους, επί του συνόλου των 198.440 που ζουν στις έξι εγκαταστάσεις φιλοξενίας που διαχειρίζεται, σε ολόκληρο το Νότιο Σουδάν.
Ο Κιρ και ο Μακάρ υπέγραψαν συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, στα τέλη Αυγούστου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν τον Ιανουάριο στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Κιρ επανατοποθέτησε τον Μακάρ, στη θέση του αντιπροέδρου.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν το Δεκέμβριο του 2013, από έναν καβγά μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του εκδιωγμένου αντιπροέδρου του, Ρικ Μακάρ. Ο καβγάς κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών όπως συνήθως συμβαίνει μεταξύ αντίπαλων εθνοτικών ομάδων. Από τότε, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν καταφύγιο σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, από τα τέλη του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version