Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 14 εξελίξεις που σημάδεψαν την έβδομη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή

Διανύουμε την έβδομη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και οι μάχες από αέρος και εδάφους έχουν μεταφερθεί στα αστικά κέντρα. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι «ισοπέδωσαν» το Χάρκοβο και ελέγχουν τη Χερσώνα, ενώ η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και να δηλώνει ότι η πόλη δεν έχει πλέον νερό και ότι ο ρωσικός στρατός εμποδίζει τους άμαχους να την εγκαταλείψουν.

Οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό του ρωσικού στρατού και ενώ οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν φόβο και για την κατάληψη πυρηνικών εργοστασίων από του Ρώσους.

Ακολουθούν τα 14 γεγονότα που χαρακτηρίζουν την έβδομη ημέρα των συρράξεων στην Ουκρανία:

  1. Στο Χάρκοβο, ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν ξημερώματα, σύμφωνα με τους επιτελείς ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς επί ημέρες, οι οποίοι έχουν στερήσει τη ζωή από αρκετούς πολίτες. Στους 21 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες γνωστοποήσαν ακόμα ότι η πόλη σύνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  2. Στην Χερσώνα που βρίσκεται στα νότια της χώρας, οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, κάνοντας γνωστό ότι το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι τα μόνα σημεία που έπεσαν.
  3. Η δε Μαριούπολη εκτιμάται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος της πόλης.
  4. Το Κίεβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό με τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν την επίθεσή τους και πλέον να προσανατολίζονται ακόμα πιο κοντά στην πρωτεύουσα, προσπαθώντας να την περικυκλώσουν.
  5. Πλέον, πάνω από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας. Πάρα πολλές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί και κατοικίες έχουν καταστραφεί, έγινε ακόμα γνωστό.
  6. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής των Ρώσων, ενώ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. «Η Ρωσία στοχεύει να αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», είπε ακόμα.
  7. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον δικό του απολογισμό, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.597 έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα.
  8. Το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία αναφέρει εκ νέου ότι τα αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα και ότι το Κρεμλίνο πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις, προτού ξανά καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  9. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι ακόμα πολύ κοντά.
  10. Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Πάνω από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  11. Ο πρωθυπουργός της Βρετανός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  12. Η Κίνα αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της χώρας.
  13. Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας μια σειρά από βασικές βιομηχανίες.
  14. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος