Παρά τον πόλεμο, η ουκρανική οικονομία επιδεικνύει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα»

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκριναν ένα αρχικό δάνειο 900 εκατομμυρίων δολαρίων και αύξησαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία με θανατηφόρους πυραύλους και επιθέσεις με drone σε σχεδόν καθημερινή βάση, η οικονομία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας δείχνει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

“Στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης, αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 σε ένα εύρος συν 1 έως συν 3%. Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές παραμένουν υπό εξαιρετικά υψηλοί κίνδυνοι λόγω της συνέχισης του πολέμου », δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, Γκάβιν Γκρέι.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική δραστηριότητα και απόπειρα εκφοβισμού Ρώσων πολιτών μετά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική πρωτεύουσα. Η Ουκρανία αρνήθηκε ανάμειξη.

“Όπως γνωρίζετε, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο – τον δρόμο των προσπαθειών εκφοβισμού της Ρωσίας, των Ρώσων πολιτών και των επιθέσεων σε κτίρια κατοικιών. Αυτό είναι, φυσικά, ένα σαφές σημάδι τρομοκρατικών δραστηριοτήτων”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ξεχωριστά, συνεχίζονται οι προσπάθειες επισκευής μιας από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Αν και το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους πέρυσι, δεν αναφέρθηκαν διαρροές ραδιενέργειας. Ωστόσο, ο ΔΟΑΕ, ο φύλακας της ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, προειδοποιεί επί του παρόντος ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει εύθραυστη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος