Πακιστάν: Εφετείο αθώωσε τον αδελφό γνωστής influencer που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της

Εφετείο στο Πακιστάν αθώωσε τον αδελφό της influencer Kandila Baloh, τρία χρόνια αφότου καταδικάστηκε για τη δολοφονία της επειδή «προκάλεσε ντροπή» στην οικογένεια.

Η δολοφονία της σταρ των κοινωνικών δικτύων το 2016 προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης και ενθάρρυνε αλλαγές στον νόμο για το λεγόμενο «έγκλημα τιμής».

Ο δικηγόρος του Βασίμ Μπαλόχα, Σαρντάρ Μεχμούντ, επιβεβαίωσε την αθώωση, μιλώντας στο CNN, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η δικαστική απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.

Ο Βασίμ Μπαλόχ συνελήφθη λίγες μέρες μετά τη δολοφονία και παραδέχτηκε σε βίντεο ότι σκότωσε την 25χρονη αδερφή του στο σπίτι της οικογένειάς της στην πόλη Μουλτάν της πακιστανικής επαρχίας Παντζάμπ. Παρά την ομολογία, δήλωσε αθώος στο δικαστήριο και το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Οι λεγόμενες «δολοφονίες τιμής» συνήθως αφορούν τη δολοφονία μιας γυναίκας από έναν άνδρα συγγενή – πατέρα, αδελφό, σύζυγο – ο οποίος εκτιμά ότι έχει με κάποιο τρόπο ντροπιάσει την οικογένεια. Την εποχή της δολοφονίας της Kandila Baloh, ο πακιστανικός νόμος επέτρεψε στην οικογένεια του θύματος της δολοφονίας να δώσει χάρη στον καταδικασθέντα δολοφόνο. Καθώς ο δολοφόνος είναι ως επί το πλείστων μέλος της οικογένειας, τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβήθηκαν ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για να γλυτώσει τον Βασίμ Μπαλόχ. Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία της influencer, Πακιστανοί νομοθέτες, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ψήφισαν νόμο που απαγορεύει την αμφιλεγόμενη πρακτική.

Όμως η αθώωση του Βασίμ Μπαλόχ τη Δευτέρα εξόργισε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν.

«Αυτός ο άντρας που ομολόγησε ότι σκότωσε την Καντίλα, την ίδια του την αδερφή, είναι τώρα ελεύθερος στην ίδια χώρα όπου η Καντίλα δεν μπορούσε να ζήσει ελεύθερα τη ζωή της», είπε ο δικηγόρος και ακτιβιστής Najhat Dad.

Η Kandila Baloh έχει γίνει διάσημη στο συντηρητικό Πακιστάν χάρη στις τολμηρές και όλο και πιο πολιτικές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσίαζε τον εαυτό της ως «μοντέρνα φεμινίστρια» και είχε σχεδόν 750.000 followers στο Facebook. Αλλά στο Πακιστάν, οι αναρτήσεις της σχετικά με τα χτενίσματα, τον έρωτα ή τις διασημότητες δεν ήταν αποδεκτές. Ο αδερφός της είπε σε μια ηχογραφημένη ομολογία ότι ήταν «περήφανος» που σκότωσε την αδερφή του, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι φίλοι του μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο κλιπ της ήταν «υπερβολικό» για εκείνον.

«Πρώτα τη ναρκωτικά και μετά τη σκότωσα», είπε, «Τα κορίτσια γεννήθηκαν για να μένουν στο σπίτι και να ακολουθούν την παράδοση. Η αδερφή μου δεν το έκανε ποτέ αυτό».

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Πηγή: Kurir.rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος