Παγκόσμιος συναγερμός και μέτρα για περιορισμό της «Όμικρον»

Το στέλεχος Όμικρον αναμένεται λόγω της πενταπλάσιας μεταδοτικότητας του από το Δέλτα να κυριαρχήσει σε Αμερική και Ευρώπη τις ερχόμενες εβδομάδες ακόμη και μέρες. Μόνο η Βρετανία, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε περισσότερες από 93.000 νέες μολύνσεις, ενώ αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα.

Νέα μέτρα ενόψει των εορτών ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός καθώς εκτιμάται πως η νέα παραλλαγή θα είναι κυρίαρχη στη χώρα στα μέσα Ιανουαρίου. Η Γαλλία απαγορεύει τις μεγάλες συγκεντρώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς ενώ δεν θα υπάρξουν εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για να μην υπάρξει συνωστισμός. Ζητεί επίσης τη διενέργεια τεστ σε όσους θα πάνε σε πάρτι ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί. Ποσοστό 7% ως 10% των νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, είναι ύποπτα για την μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ποσοστό 38% των θανάτων από την COVID-19 κατά τον προηγούμενο μήνα, αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί

Σε επιφυλακή οι κυβερνήσεις Δανίας, Ολλανδίας και Ιρλανδίας περιορίζουν περαιτέρω τη λειτουργία κέντρων πολιτισμού και διασκέδασης φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Για την αντιμετώπιση του πέμπτου πανδημικού κύματος οι υγειονομικές αρχές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών συνιστούν ενίσχυση των εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η Γερμανία ανέφερε 42.813 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφεται στα 6.764.188 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Αναφέρθηκαν επίσης, 414 νέοι θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει φτάσει στους 108.053 θανάτους.

Η Ουκρανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όπως ανέφερε, ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε πρόσφατα στην Ουκρανία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπως ανέφερε ο Λιάσκο στο Facebook.

Η Ιαπωνία θα παρατείνει έναν περιορισμό που εφαρμόζεται για τους ξένους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα και για μετά το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα «Yomiuri» επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Το Τόκιο αποφάσισε την αντιστροφή της χαλάρωσης των προληπτικών ελέγχων, στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εξαπλώνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ιαπωνία εφαρμόζει μία από τις πιο σκληρές περιοριστικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων της, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ινδία ανέφερε 7.145 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει φτάσει στα 34.733.194 μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Κοινωνικής Πολιτικής.

Πηγές: EΡΤ, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος