Παγκόσμια κρίση αιμοδοσίας: Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι η χειρότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (ARC), ανακοίνωσε την πρώτη στην ιστορία της κρίση αιμοδοσίας στη χώρα, αλλά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, οι ελλείψεις παροχής αίματος γίνονται αισθητές από ασθενείς και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η χειρότερη έλλειψη αίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το 2021, ο αριθμός των αιμοδοτών που κατέγραψε ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 34%.

Σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για προμήθειες αίματος, επειδή τα αποθέματα αίματος είναι επικίνδυνα χαμηλά. Το ARC είπε ότι διαθέτει “λιγότερο από μία ημέρα προμήθεια των πιο καταζητούμενων τύπων αίματος” και έπρεπε να περιορίσει τη διανομή στα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται αίμα για χειρουργεία, μεταμοσχεύσεις, θεραπεία καρκίνου και χρόνιες παθήσεις, αλλά ο Ερυθρός Σταυρός πιστεύει ότι σε περιόδους αυτής της ιστορικής έλλειψης, υπάρχουν μέρες που δεν μπορεί να παράσχει στα νοσοκομεία όλα τα εφόδια που ζητούν. Η έλλειψη σημαίνει ότι οι γιατροί αναγκάζονται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει αίμα και ποιος πρέπει να περιμένει έως ότου γίνει περισσότερο.

Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος εμφανίστηκε και στην Ευρώπη.

Οι ιατρικές αρχές της Ισπανίας αναφέρουν ότι το 2020 ο αριθμός των αναφορών αιμοδοτών ήταν ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικοί ιατροί σχολιάζουν ότι η πτωτική τάση, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές του 2021, οφειλόταν στους περιορισμούς στη χωρητικότητα των ιατρικών εγκαταστάσεων, στη μείωση του αριθμού των σημείων συλλογής αίματος και στη μείωση των εκστρατειών μάρκετινγκ που προωθούν την αιμοδοσία.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος