ertnews.gr

Παγκόσμια έλλειψη σιταριού και λαδιού προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

16/05 19:25
Παγκόσμια έλλειψη σιταριού και λαδιού προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι θα υπάρξει παγκόσμια έλλειψη σιταριού και μαγειρικού λαδιού.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει «αποκαλυπτικές» αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ενώ παραδέχεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι «λίγο αβοήθητη», επειδή το 80% των παραγόντων του πληθωρισμού είναι “εξωτερικά σοκ”. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν «πραγματικό εισοδηματικό σοκ», είπε ο κ. Μπέιλι στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο δεύτερο μισό του 2022 και αύξησε τα επιτόκια στο 1% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πρόσφατα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι θα φτάσει το 10% φέτος. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών των Τόρις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να προσπαθήσει να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Άντριου Μπέιλι είπε στους βουλευτές ότι δεν πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά, προσθέτοντας: “Όπως λέτε, υπήρξαν μια σειρά από κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό και πιο πρόσφατα με τον αντίκτυπο του πολέμου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε έναν πόλεμο“.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version